refah
VAHAP
murat aslan
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.10
  • ALTIN
    2326.6
  • BIST
    9122.28
  • BTC
    70416.8$

Malatya Hastaneleri Adeta Can Pazarı


Malatya Hastaneleri Adeta Can Pazarı
Türkiye’nin önemli sağlık illerinin başında gelen Malatya son iki-üç yıldır eski günlerini adeta mumla arar hale geldi. 
Türkiye’nin önemli sağlık illerinin başında gelen Malatya son iki-üç yıldır eski günlerini adeta mumla arar hale geldi. 

Yeni Devlet Hastanesi’nin yapılmasının ardından diğer hastanelerin kapatılmasıyla sorun yumağına dönen bir iş halini alan sağlık sektörü, o günden bugüne kan kaybetmeye devam ediyor. Malatya Devlet Hastanesi’nin Acil Servisi’nde acil bir hasta için yüzlerce kişinin kuyruk oluşturması İnsan’a verilen değeri ve insan canının ne kadar ucuz olduğunu gözler önüne sermektedir. Hükümeti eleştirmekten çekinen ve korkan kimseler bu sorunu ne şikayet edebiliyor ne de sosyal medya sayfasında dile getirebiliyor.

Haber merkezimize gelen yüzlerce çağrıda Malatya’nın en büyük sorunu haline gelen sağlık skandalını gündeme taşımamız temennisi oluyor. İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin de Devlet Hastanesi’nden arta kalır yanı yok. H.K. isimli kanser hastası bir vatandaş üç, dört gündür yattığını fakat kimsenin ilgilenmediğini ve artık canından bezdiğini dile getiriyor. Özellikle son evreye ulaşan kanser hastalarından tamamen elini ve ilgisini çektiklerini belirten sitemli vatandaş 'Her dakika serum getirip takıyorlar. Teşhis yok, tanı yok, tedavi yok, Doktorları bir tek sabahları görüyorsunuz 5 dakika başka da ulaşamıyorsunuz. Yazık çok yazık insan hayatı bu kadar önemsiz olmamalı' diyor. 

Geçtiğimiz günlerde artan hava kirliliği nedeniyle Şeker Hastalığı olarak bilinen Diyabet’in Malatya’da zirve yaptığı haberini de göz önünde bulundurarak, göç ve nüfus yoğunluğuna hastanelerin karşılık veremediği gibi doktorların ilgisizliğiyle boğuşan sistem ilerleyen süreçte daha da fazla skandalların yaşanmasına davetiye çıkaracağa benziyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu hastaneler için “Bu Hastanelerin müşterisi inşallah daha artacak” demişti. Canıyla boğuşan herkesi bir müşteri olarak nitelendirmişti. 

"MÜŞTERİLERİ İNŞALLAH DAHA ÇOK ARTACAK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi çıktığı bir televizyon kanalında şehir hastanelerini anlatırken, 'Bu hastanelerin müşterisi inşallah çok daha artacak' dedi. Erdoğan bu sözüyle, sağlık hizmeti alan yurttaşları müşteri olarak gördüğünü bir kez daha gözler önüne sererken, şehir hastaneleri projesinin ne anlama geldiğini de itiraf etmiş oldu. 

Erdoğan, şehir hastaneleri projesini anlatırken şunları söyledi: 

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun böyle bir projesi varsa bu zamana kadar niye açıklamadı? Kılıçdaroğlu ne anlar projeden? SSK Genel Müdürlüğü yaptığında hastanelerin durumu neydi? Sen böyle bir insansan neden genel müdür olduğunda doğru dürüst hastane ortaya koymadın? Bunlar proje insanı değil. Bunlar projeden anlamaz. Proje bizim işimiz. Avrupalı buraya gelsin. Tek derdimiz kalite sahibi doktorlarımızı arttırmak. Onları artırdığımızda bu hastanelerin müşterisi inşallah çok daha artacak. Şu an bile vatandaşlarımız buraya geldiğinde o kadar mutlu oluyor ki. Gidiyorum, gözleri doluyor. 'Ey Tayyibim diyor, sen bu hastaneleri yaptın. Ben ne davarımı ne ineğimi sattım... Buraya para ödemeden yattım' diyor. Biz gelmeden önce MR mı vardı, tomografi mi vardı? Geldiğimizde birkaç tane kırık dökük ambulans vardı. Eskiden köpeklerin çektiği ambulans ile götürülürdü. Şimdi paletli ambulanslarla bu işi yapıyoruz. Sayın İnce bunları nasıl görmemezlikten gelirsin. 5000 ambulansı sağlık örgütümüze dahil ettik. Yapıyoruz ve yapacağız. Mutluluk bu, huzur bu."

İLGİSİZLİK VE SAHİPSİZLİK ŞİDDETİ ARTTIRDI



Hasta yakınlarının sağlık personelini darp ettiği haberlerinin adeta ayyuka çıktığı son yıllarda bunun altında yatan nedeni araştırmayan yetkililer, sürekli tepki ve şikayetlerini medya’da dile getirmekten geri durmuyor. Fakat empati yaptıklarında biraz daha hasta yakınlarını anlayacak ve onlarla hastalarıyla biraz daha ilgilense şimdiye kadar görülmeyen bu olayların önüne geçileceği aşikarken sürekli suçu başkalarına atarak kendilerini iyimser göstermeleri kaçınılmaz durumun göstergesi olarak gözden kaçmıyor. Sağlık Bakanlığı 184 hattına şikayetlerin arttığı aldığımız bilgiler arasında.

TEPKİ, ŞİKAYET YAZILMAZSA NASIL DÜZELECEK BU SİSTEM



Aşağıdaki resimde o dönem Malatya Eğitim ve Araştırma Devlet Hastanesinde başhekimlik görevinde bulunan Uzm. Dr. Erhan BERK basın mensuplarına açıklama yaparken (bazı görevini layıkıyla!) yapmaya çalışan arkadaşların adeta masaların üzerine çıkarak resim çekmekten geri kalmazken, bir gün hasta yakınları ve hastaların yaşadıkları sorunları dile getirip tek kelime yazmamaları vicdani bir sorumsuzluk ve görev ahlakından yoksun olduklarının apaçık göstergesi. Gazetecilik dedin mi mangalda kül bırakmayan bu tipler yıllardır bu şehrin hangi sorununa parmak basıp çözüme kavuşturduklarını sizler kadar bizde merak ediyoruz. 



(Hizmet yada şikayet, sorunun değil yalakalığın resmi)

PARTİYE ZARAR VERİYORSUN!



Geçtiğimiz ay sosyal medya’da karşılaştığım vahim durumla bu haberi kapatalım. Sosyal medya sayfasında gezinirken, Malatya’ya yıllarını vermiş bir gazeteci arkadaşımın Malatya Eğitim ve Araştırma Devlet Hastanesi’nin Acil Servis önündeki izdihamını fotoğraflayıp “ İki hastaneyi kapatıp bir yaptınız. Acil Servisin önünde en az yüz kişi kuyrukta bekliyor. Sonuç ortada! İşte eseriniz” şeklinde bir notla paylaştığını gördüm. Kendimi tutamayarak altına “Eee.. Ne diyordu Erdoğan? Müşterisi Bol Hastaneler olacak, demek ki işler açılmış bol kazançlar” yorumunu yaptım. Beş dakika sonra telefonum çaldı ve arayan gazeteci arkadaşımdı. Önce hal hatir edip sonra “ Ağabeyim bende Annemi hastaneye getirdim ama Acil’in önü adeta ana baba günü. Resmini çekip attım sayfama birkaç AKP’li abim aradı "Yapma bunları partimize zarar veriyorsun seçim öncesi! Hemen kaldır o resmi ” dediler bende aramız bozulmasın diye kaldırmak zorunda kaldım.” Dedi. 

İşte durumun hali ortada birilerinin makamı, koltuğu, rantı annelerin, babaların ve hastalarından canından daha değerli. 

Takdirini ve yorumunu siz değerli Malatya Kamuoyuna bırakıyorum.  

  

Eski Devlet Hastanesinin önünde kapanmasın diye tepki eyleminden bir kare 



 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
aziz

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!