refah
VAHAP
murat aslan
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.07
  • ALTIN
    2301.6
  • BIST
    9056.12
  • BTC
    70495.76$

Malatya'da Sandık Usulsüzlüklerine Dikkat Çekildi!

Malatya'da Sandık Usulsüzlüklerine Dikkat Çekildi!
14 Mayıs seçimlerinde Malatya'da garip işlerin döndüğü bir çok yazarın tespitleri ve partilerin iddialarıyla gün yüzüne çıktı. 28 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala sandık güvenliği ne kadar alındı? Malatya 28 Mayıs Seçimine hazır mı?

14 Mayıs seçimlerinde Malatya'da bir çok noktada oyların çalındığı iddiları bir hayli artmış durumda. Özellikle İYİ Parti ve CHP'nin bir çok sandığa temsilci gönderememesi Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın %70 civarında oy almasıyla sonuçlandı. Habertürk yazarı Malatyalı hemşehrimiz Sevilay Yılman'ın Yeşiltepe'de bir sandıkda Cumhurbaşkanı oy pusulasının arkasını mühürlenirken tam Recep Tayyip Erdoğan'ın oy kısmının arkasına basılan mühürün ön tarafa geçtiğini, başka adaya oy verince oyun iptal olacağı yönünde paylaşım yapmıştı. 

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu 14 Mayıs Seçimlerinde içlerinde Malatya'nın da olduğu 7 il'de sandıklarda usulsüzlük yapıldığını köşesine taşıdı. 

İŞTE O İLGİNÇ OY SAYILARI

Eski TUİK başkanı, şimdi İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Birol Aydemir bir çalışma yaptı. Yöntem şuna dayanıyor: Türkiye’de her bölgede; ortalama seçime katılım, geçersiz oy ve Erdoğan’a oy verme davranışı var. Aydemir, bunları tespit etmiş. Ardından katılımın sıra dışı şekilde yüksek, geçersiz oyların olağandışı düşük, Erdoğan’ın oylarının anormal yüksek olduğu sandıkları incelemiş.

Kimi yoruma göre 19 bin, kimi yoruma göre 22 bin sandıkta tuhaflık var. Bu sandıkların çoğunluğu; Şanlıurfa, Malatya, Erzincan, Siirt, Tokat, Maraş, Adıyaman, Hatay gibi illerde toplanmış.

Örneğin Şırnak-İdil’de, 1068 nolu sandıkta, katılım oranı yüzde 99.6. Geçersiz oy sıfır olurken Erdoğan’a yüzde 99.6 oy çıkmış.

Peki bu tür sandıklarda ne kadar seçmen var?

Yaklaşık 6 milyon. Erdoğan’a giden anormal oy sayısı ise 775 bin ile 836 bin arası. Bu, yüzde bir buçukluk oy demek.

Sadece bu kadar değil...

MHP’YE YAZILAN OYLAR

Aydemir’in çalışması MHP oylarına dair de bir şey söylüyor. Toplam 10 bin 785 sandıkta, MHP’nin oy oranı, bulunduğu bölgeden en az 10 puan önde çıkmış. Bu sandıklardaki seçmen sayısı, toplamın yüzde 4.18’i. Şüpheli oylar, MHP’ye, 0.66 puan kazandırıyor.

Mesela Urfa’da MHP’nin oyu yüzde 9.29. Ancak Harran ilçesindeki 1102 numaralı sandıkta, MHP’nin oyu yüzde 100. Erdoğan da bu sandıkta blok oy almış. Ortada bir tuhaflık olduğu açık.

Bu kadar değil...

Örneğin Malatya Battalgazi’de, 1050 nolu sandıkta, CHP’nin 161 oyu var. Gelgelelim, Kılıçdaroğlu’na yazılan oy sadece 1. Muharrem İnce’ye ise 228. Bu da bazı oyların başka adaya kaydırıldığı şüphesini doğuruyor.

Sayılar küçümsenecek gibi değil. Kılıçdaroğlu’nun oyunun CHP-İYİ Parti toplamından en az 5 puan düşük olduğu 4 bin 318 sandık var. CHP-İYİ Parti-Emek ve Özgürlük İttifakı’nın toplamından en az 5 puan düşük olduğu tam 6 bin 469 sandık bulunuyor.

28 MAYIS'DA MALATYA DİKKATLİ OLMALI!

28 Mayıs 2. tur seçiminde ilk seçime nazaran sandıklarda daha dikkatli olunması gerekiyor. İlk seçimden göze çarpan usulsüzlüklerin önüne geçmek adına Malatya'da CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi, Saadet Partisi, Yeşil Sol Parti temsilcileri ve müşahitlerinin çok dikkatli olması gerekiyor. AK Parti'nin 2018 Seçimlerine nazaran 70 Bin civarında oy kaybı yaşanmış bir diğer Cumhur İttifakı adayı MHP'nin ise 25 bin civarında oyu azalmıştı. Belediyeler bu kadar başarısızken, Milletvekilleri bu kadar şehri boşvermiş iken, nasıl oluyorda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyunda azalma olmuyor? 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
aziz

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!