Malatya
09 Mayıs, 2025, Cuma
  • DOLAR
    38.61
  • EURO
    43.78
  • ALTIN
    4135.9
  • BIST
    9.279
  • BTC
    102916.45$

Okullarda Cep Telefonu Kullanımı

16 Aralık 2017, Cumartesi 15:49
Merhaba,

Bu hafta aslında yazımı obezite ile ilgili yazmayı düşünürken, (niye obezite diye sorarsanız son günlerde durduramadığım iştahım yüzünden olabilir) televizyon izlerken az önce duyduğum haber beni bu yazıya yöneltti, aslına bakarsanız biraz da anılarım depreşti diyebiliriz.

Haber cep telefonlarıyla ilgili, bir süredir çeşitli ülkelerde yürütülen çalışmalar var, işte bu çalışmaları başlatan ülkelerden biri olan

 

“Fransa okullarda cep telefonu kullanılmasını yasaklamış!”

 

Sonuçları nasıl olur, uygulama başladıktan sonra görülecek mutlaka. Tabi ülkede bu yasağın uygulanamayacağını düşünenler de var. Bu yasağı çalıştığım kurumda uygulamış biri olarak BEN, yasağa sonuna kadar katılıyorum, tabi benimle aynı fikirde olmak zorunda değilsiniz, hemen kızmayın, özellikle anneler, sadece okullarda değil evde de gereksiz kullanımına karşıyım, acil olmayan durumlarda toplum içinde kullanımına da karşıyım. Sakin sakin çayımı, kahvemi içip kafa dinlemek için oturduğum, çay bahçesinde veya kafe de yan masadan birilerinin sanki evinde konuşuyormuş gibi özelini stereo yayın yapıp herkesi rahatsız etmesine de karşıyım. Aslında sigarayı kapalı ortamlarda yasakladıkları gibi telefonla yüksek sesle konuşma da yasaklansa diyeceğim ama , yasaklama fikri hoşuma gitmiyor, keşke herkes uygun ortamları düşünse, kimseye rahatsızlık verecek şekilde konuşmamaya dikkat etse… Bu arada küçük çocukların ellerinden telefonu düşürmemesi, ebeveynlerin de elinden alamıyorum diye bahane üretmesini inşallah başka bir seferde uzun uzun paylaşırız.

 

Evet konumuza dönelim, okullarda öğrencilerin cep telefonu kullanması neden sakıncalı olabilir? Öğrenci okula niye gider, eğitim almak için, okulun kuralları vardır. Zaten sınıflar çok kalabalık, en küçük gürültüde dikkatler dağılabiliyor, derste bir de telefonun zil sesi, mesaj sesi eklenince merak katsayısı da yükseliyor. Dikkati dağılmış, ders dinlemekten uzaklaşmış kıpır kıpır öğrencilere de öğretmen ne yapsın nasıl ders anlatsın? Bu arada Ankara’da olduğum dönem de öğretmen sınıfta olduğu halde ders esnasında telefonla konuşan öğrenciler olduğunu duymuşluğum var. Hal böyle olunca da eğitim başarısı yerlerde sürünüyor, sadece telefonlar değil tek suçlu tabi ki, ama başarısızlık nedenleri sıralamasında ilklerde yeralıyor, hatırı sayılır bir yeri var. Ankara’da bundan üç yıl öncesine kadar uzun yıllar dershanelerde, kısa bir sürede özel bir okulda yöneticilik yaptım. Çalıştığım dershanenin sahibi gerçekten çok özel bir insandır, eğitim başarısını düşürüyor diye dershaneye girişte öğrencilerden telefonları toplayıp, dershane çıkışında verilecek diye bir kural getirmişti. Biz bu kuralı öğrenciye ve ailesine kayıt esnasında belirtir, eğitim başladığında bu kuralın bütün öğrenciler için geçerli olduğunu söylerdik, öğrenci istemese de bu kuralı kabul etmek zorunda kalırdı. Bazen de nasıl olsa kayıtta söylenir, uygulamada yapılmaz diye düşünürdü, gerçekten sınava hazırlanmak için gelen hedef belirlemiş öğrencilerde sorun olmazdı, ama bu kuralı kabul ettikleri halde dershaneye iki telefonla gelip, birini bize teslim edip diğerini yanına alan öğrencilerimiz bile vardı. Ayrıca öğretmenlerin de derste telefonları kapatmaları kuraldı. Öğrenciler bu yasağı delmeye çalışırken gösterdikleri gayreti ders çalışma başarısında gösterseler keşke, bu kadar azim ve istikrarla derecelerle okul bitirir, sınav kazanırlar inanın. Telefonun öğrencide kalmasının kime zararı var, evet anneler okuldaki çocuklarına ulaşabilmek için evlatlarının yanında telefon olmasını istiyorlar. Okul telefonlarından da ulaşabilirsiniz sevgili anneler. Bırakın çocuklarınız kurallara uymayı öğrensinler, teneffüslerde telefonla oynamak yerine arkadaşlarıyla oynasınlar, sohbet etsinler bilgi paylaşımı yapsınlar.

 

Çocuklarımıza örnek olalım, her konuda. Evet çağın gerisinde kalmayalım, teknolojiyi en iyi şekilde kullanmayı öğrenelim, ama ihtiyaçlarımız çerçevesinde. Hayal gücümüzü geliştirecek oyunlar oynayalım, sağlıklı kalabilmek için ciğerlerimizi temiz havayla dolduralım, en önemlisi de çevremizle iletişim kuralım, telefonlarla oyun oynarken veya mesajlaşırken konuşmayı unutmayalım.

Sevgiyle kalın.