Suriye Mülteci Sorunu krize dönüştü

Suriyedeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan mülteci sayısı 1 milyon 200 bini aştı.
Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan mülteci sayısı 1 milyon 200 bini aştı. Gaziantep’te bir evin çatısına kurulan konteyner evler mülteci yoğunluğunun vardığı boyutu gözler önüne serdi.
Son bir hafta içinde üç farklı ilde Suriyelilere karşı ayaklanan halkın tepkisi ise tehlikenin farklı bir boyut kazandığını gösteriyor.
Türkiye’deki nüfusu 1 milyon 200 bine ulaşan Suriyeli mültecilerin sadece 200 bini barınma merkezlerinde kalıyor. Geriye kalanlar başta Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adana ve Şanlıurfa gibi sınır hattındaki iller olmak üzere farklı şehirlerde yaşam mücadelesi veriyor. Artan nüfusa denetimsizlik ve plansızlık da eklenince devasa bir sorun haline gelen mülteci konusu halkın tepkisini de büyütüyor.
Suriyeliler’in Gaziantep’te yoğun olarak yaşadığı Şahinbey’de bulunan İnönü caddesinde oturan Murat Selimoğlu da yaşanan kontrolsüz mülteci yerleşiminden endişe edenlerden birisi. Selimoğlu 20’ye yakın Suriyeli aileye ev bulduğunu anlatıyor. Amcasının oğlunun evinin çatısına üç adet konteyner koyduklarını ve tanesini 500 liradan Suriyeli ailelere kiraya verdiklerini belirtiyor.
YERLİ HALK EV BULAMIYOR
150 liralık dükkan kiralarını Suriyeliler’in gelmeye başlamasıyla 450 TL’ye mürtecilere kiraya verdiklerini belirten Selimoğlu, yerli esnaf ve halkın ev ve işyeri kiralayacak yer bulamamasından dolayı sıkıntılar yaşamaya başladığını şöyle ifade ediyor: “Gaziantep’te mülteciler yerli halk ve esnaf tarafından artık problem olarak görülmeye başladı. 4 yıldır insanlar ellerindekileri paylaştılar ama bu sefer de mülteci rantı doğdu. Yerli halk ev ve işyeri bulmakta zorlanıyor.
Evlenecek insanlar bile kiralık ev bulamıyor. Devletin mültecileri denetlememesi ve suçun artması sonucu esnafın huzuru giderek bozuldu. Suça bulaşan Suriyeli mültecilerin kayıtları olmadığı için polis de işlem yapamıyor. Hiç hırsızlığın olmadığı yerlerde artık her gün hırsızlık baş göstermeye başladı. Esnaf giderek mağdur olmaya başladı. Mültecilerin denetlenmemesi ve yaptırım uygulanmaması esnafı çileden çıkarıyor. Herkes tedirgin durumda.”
HAKSIZ REKABET HALKI SURİYELİLER’E DÜŞMAN ETTİ
Suriye sınırındaki şehirlerde giderek tırmanan mülteci sorununun ortak noktası yerli halka göre denetimsizlik ve kontrolsüzlük. Yerli esnafın sigorta, vergi gibi devlete ödediği maddi külfetin Suriyeli mültecilere uygulanmamasının kaçak işçi ve kaçak ticaret sorunlarında patlamalara neden olduğu belirtiliyor.
Yerli halk, haksız rekabet ortamından dolayı işyerlerini kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, bu durumun da ölümlü kavgaların fitilini ateşlediğini ifade ediyor.
Ülkemizde mülteci durumuna düştük
Gaziantep İnönü caddesinde 6 yıldır dönercilik yapan Şeref Durmuş da mürtecilerin caddeyi tamamen ele geçirmesiyle dükkanı kapatma aşamasına gelmiş.
MALLARI KAÇAK
Suriyelilerin ikinci şahıslar üzerinden işyeri kiralayarak sigortasız işçi çalıştırması sonucu maddi olarak zarar etmeye başladığını anlatan dönerci Şeref usta yaşadığı sıkıntıları şöyle özetliyor: “Dükkan kiram bin liraydı ama Suriyeliler’in dükkan açmasıyla kiralar 3 bin ila 4 bin liraya çıktı. İkinci şahıslar üzerinden dükkan açıyorlar ve yanlarında Suriye’den getirdikleri mültecileri sigortasız çalıştırıyorlar. Sattıkları malların çoğu da kaçak. Benim yanımda 3 işçi sigortalı. Haksız rekabet. Kendi ülkemizde mülteci olduk.”
Bize provokatör diyen siyasiler gerçekleri görsün
Siyasilerin Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta yaşanan kavgalarla ilgili “provokatörler işbaşında” şeklinde açıklama yapmasına Gaziantep esnafı tepki gösterdi. Gaziantep esnaflarından tatlıcı Mehmet Yılmaz halkın bazı Suriyeliler’in suça bulaşmasına gösterdikleri tepkinin ‘provokatörler organize ediyor’ şeklinde geçiştirilmesinin doğru olmadığını savundu.
HUZUR İSTİYORUZ
Tatlıcı Mehmet usta yaşanan kavgaların ardından tepkisini şu cümlelerle dile getirdi: “Bize kavgalardan dolayı provokatör dediler. Alakası yok. Burada Suriye’den gelen kaçak araçlar insanlara çarpıyor, kurallara uymuyor ve polis işlem yapamıyor. Artık bu düzensizlik son bulmalı. Huzur istiyoruz.”
Kaçak araçlar şehirde cirit atıyor
Gaziantep’te Suriye sınırından kaçak olarak bine yakın araç getirildiği öğrenildi. Gaziantep’in her yerinde bu kaçak araçları trafikte görmek mümkün. Suriye plakalı kaçak araçların trafikte kazalara karışması ve vergisiz bir şekilde rahatça kullanılması yerli halkın tepkisine neden oluyor. Gaziantep esnafı bu araçların çoğunun Türkiye’ye getirilerek parçalanıp satıldığını ve şehirden çalınan araçların da rahatlıkla sınırdan geçirilerek parçalanıp satılmasına tepki gösteriyor.
Dededen kalma işimi kaybettim
Şerbetçi Ömer Şenel Gaziantep’te 8 yaşından beri sokak sokak gezerek tarihi meyan şerbeti satıyor. Suriyeli mülteciler yüzünden işini kaybettiğini söyleyen Şenel şöyle konuştu: “Dedemden kalma işimi kaybettim. Zabıta bana sokaklarda şerbet sattırmıyor ama Suriye’den gelerek şerbetçilik yapanlara herhangi bir yaptırım uygulamıyor. Sermayem olan tulukumu da 250 liraya satmak zorunda kaldım.”
Günde 500 kaçak getiriyorum
Suriyeli Ahmet kendi memleketinden getirdiği araçlarla korsan taşımacılık filosu kurmuş. Suriyeli plakalı araçlarıyla sınıra Suriyeli mülteci taşımacılığı yapıyor. Gaziantep’in yerli esnafları korsan araçlara da büyük tepki gösteriyor. Ahmet kişi başı 30 liraya Gaziantep’ten mültecileri Suriye sınırına taşıyarak sınırdan da yeni mültecileri kaçak yollardan geçirerek Türkiye’ye sokuyor. “Ben sınıra günde 200 Suriyeli taşıyorum Suriye’den de 500 mülteci getiriyorum” diyor.
Hükümetin mülteci politikası hatalı
Malik El Bag da savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınmış ve Gaziantep’in esnafları arasına karışarak hayatını sürdürmeye çalışan mültecilerden birisi.
El Bag, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta Suriyeliler’in yerli esnafla kavga etmelerini şöyle yorumluyor: “Burada Türk halkı bize 4 yılda çok misafirperver davrandı ama Suriye’de suça bulaşmış hırsız ve sabıkalı kimseler mülteci gibi gelerek Türkiye’yi doldurdu.
İYİLİKLERİ SUİSTİMAL ETTİLER
Türk halkının yaptığı iyilikleri suistimal ettiler. Bunun sıkıntısını bizim gibi ihtiyaç sahipleri çekiyor. Devlet mültecilerin barınmasında çok büyük bir kontrolsüzlük sergiledi. Bunun faturasını ise yerli esnafla biz mağdurlar çekiyoruz. Artık esnaf Suriyeliler’e hiç iyi bakmıyor. Hırsızlık, kaçakçılık, fuhuş ve uyuşturucu kaçakçılığı yaparak Gaziantep halkını bezdirdiler. Suriye’de boşalan hapishanelerdeki suçlular mülteci diye kaçak yollardan Türkiye’ye akın etti. Bu sorun da kontrolsüzlükten kaynaklanıyor.”
Erbil'e sığınan Türkmenlerin çocukları aşırı sıcaktan hayatını kaybediyor
Irak'ta 50 dereceyi geçen sıcaklıklar, en çok çatışmalardan kaçan sığınmacı ailelerin çocuklarını etkiliyor. Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün şiddetinden kaçarak güvenli bölgelere sığınan aileler, bütün zorluklarla birlikte sıcaklarla da mücadele ediyor. Tela-fer’den kaçarak Erbil'e sığınan Türkmenler’in en büyük sorunu, çocuklarını kavurucu sıcaklardan korumak. Erbil'e bağlı Bahırke kampında yaklaşık 3 bin Telaferli sığınmacı yaşıyor. Çocukların aşırı sıcaklığa dayanamadığını belirten İsmail Riza, kampta 5 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.
GAZİANTEP’TE EYLEM GERİLİMİ
Kahramanmaraş’ta başlayıp saldırıya dönüşen Suriyeli mültecilere yönelik eylemler Gaziantep’e de sıçradı. Bir haftadır internet üzerinden “Suriyeliler’i İstemiyoruz” şeklinde örgütlenen yerli esnaf gurupları bugün yaklaşık 2 bin 500 kişiyle sokağa çıkacaklarını duyurdu. Kendilerine karşı eylem yapılacağını duyan Suriyeli mülteciler de aynı gün sokağa çıkarak eylemlere tepki göstermek amacıyla yürüyüşe geçecek. Güvenlik güçleri iki karşıt gurubun eylemlerinin kavgaya dönüşerek büyümesinden tedirgin.
Sosyal medyadan “Suriyeliler’i İstemiyoruz” eylemine Gaziantep Spor’un taraftar gurubu ‘Gençlik 27’nin de 600 kişiyle katılarak destek vereceği duyuruldu.
Halk arasında eyleme katılacak olan görüştüğümüz esnafların özellikle Suriyeliler’in çok sayıda iş yeri açtığı İnönü Caddesi’ndeki mültecilerin dükkanlarının tabelalarını sökecekleri yönünde tehditlerde bulunduğu belirtildi.
MÜLTECİLER DE SOKAĞA ÇIKACAK
Suriyeli mültecilerin de kendilerine yönelik saldırıların artmasına tepki olarak aynı gün sokağa çıkacaklarını duyurdu. Gaziantep’te yaşayan mülteciler de kendi aralarında örgütlenerek saldırıların durması ve eylemlerin son bulması için İnönü Caddesi’nde yürüyüş yapacağı ifade edildi. Suriyeli mültecilerin eylemlerini ise yine Suriyelilerin kurduğu dernekler vasıtasıyla gerçekleştireceği belirtildi.
HER GECE SOKAKTA BIÇAKLI KAVGA OLUYOR
Gaziantep sokaklarında her gece Suriyeli mültecilerle yerli halk arasında çok sayıda bıçaklı kavgalar yaşanıyor. Özellikle şehir parklarında barınan Suriyeli mültecileri gören bazı gençler buradaki Suriyeliler’e saldırıyor. Kavgalarda bıçak ve sopa kullanan her iki tarafa polis de müdahale etmekte zorlanıyor.
Bugün Gazetesi
Son bir hafta içinde üç farklı ilde Suriyelilere karşı ayaklanan halkın tepkisi ise tehlikenin farklı bir boyut kazandığını gösteriyor.
Türkiye’deki nüfusu 1 milyon 200 bine ulaşan Suriyeli mültecilerin sadece 200 bini barınma merkezlerinde kalıyor. Geriye kalanlar başta Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adana ve Şanlıurfa gibi sınır hattındaki iller olmak üzere farklı şehirlerde yaşam mücadelesi veriyor. Artan nüfusa denetimsizlik ve plansızlık da eklenince devasa bir sorun haline gelen mülteci konusu halkın tepkisini de büyütüyor.
Suriyeliler’in Gaziantep’te yoğun olarak yaşadığı Şahinbey’de bulunan İnönü caddesinde oturan Murat Selimoğlu da yaşanan kontrolsüz mülteci yerleşiminden endişe edenlerden birisi. Selimoğlu 20’ye yakın Suriyeli aileye ev bulduğunu anlatıyor. Amcasının oğlunun evinin çatısına üç adet konteyner koyduklarını ve tanesini 500 liradan Suriyeli ailelere kiraya verdiklerini belirtiyor.
YERLİ HALK EV BULAMIYOR
150 liralık dükkan kiralarını Suriyeliler’in gelmeye başlamasıyla 450 TL’ye mürtecilere kiraya verdiklerini belirten Selimoğlu, yerli esnaf ve halkın ev ve işyeri kiralayacak yer bulamamasından dolayı sıkıntılar yaşamaya başladığını şöyle ifade ediyor: “Gaziantep’te mülteciler yerli halk ve esnaf tarafından artık problem olarak görülmeye başladı. 4 yıldır insanlar ellerindekileri paylaştılar ama bu sefer de mülteci rantı doğdu. Yerli halk ev ve işyeri bulmakta zorlanıyor.
Evlenecek insanlar bile kiralık ev bulamıyor. Devletin mültecileri denetlememesi ve suçun artması sonucu esnafın huzuru giderek bozuldu. Suça bulaşan Suriyeli mültecilerin kayıtları olmadığı için polis de işlem yapamıyor. Hiç hırsızlığın olmadığı yerlerde artık her gün hırsızlık baş göstermeye başladı. Esnaf giderek mağdur olmaya başladı. Mültecilerin denetlenmemesi ve yaptırım uygulanmaması esnafı çileden çıkarıyor. Herkes tedirgin durumda.”
HAKSIZ REKABET HALKI SURİYELİLER’E DÜŞMAN ETTİ
Suriye sınırındaki şehirlerde giderek tırmanan mülteci sorununun ortak noktası yerli halka göre denetimsizlik ve kontrolsüzlük. Yerli esnafın sigorta, vergi gibi devlete ödediği maddi külfetin Suriyeli mültecilere uygulanmamasının kaçak işçi ve kaçak ticaret sorunlarında patlamalara neden olduğu belirtiliyor.
Yerli halk, haksız rekabet ortamından dolayı işyerlerini kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, bu durumun da ölümlü kavgaların fitilini ateşlediğini ifade ediyor.
Ülkemizde mülteci durumuna düştük
Gaziantep İnönü caddesinde 6 yıldır dönercilik yapan Şeref Durmuş da mürtecilerin caddeyi tamamen ele geçirmesiyle dükkanı kapatma aşamasına gelmiş.
MALLARI KAÇAK
Suriyelilerin ikinci şahıslar üzerinden işyeri kiralayarak sigortasız işçi çalıştırması sonucu maddi olarak zarar etmeye başladığını anlatan dönerci Şeref usta yaşadığı sıkıntıları şöyle özetliyor: “Dükkan kiram bin liraydı ama Suriyeliler’in dükkan açmasıyla kiralar 3 bin ila 4 bin liraya çıktı. İkinci şahıslar üzerinden dükkan açıyorlar ve yanlarında Suriye’den getirdikleri mültecileri sigortasız çalıştırıyorlar. Sattıkları malların çoğu da kaçak. Benim yanımda 3 işçi sigortalı. Haksız rekabet. Kendi ülkemizde mülteci olduk.”
Bize provokatör diyen siyasiler gerçekleri görsün
Siyasilerin Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta yaşanan kavgalarla ilgili “provokatörler işbaşında” şeklinde açıklama yapmasına Gaziantep esnafı tepki gösterdi. Gaziantep esnaflarından tatlıcı Mehmet Yılmaz halkın bazı Suriyeliler’in suça bulaşmasına gösterdikleri tepkinin ‘provokatörler organize ediyor’ şeklinde geçiştirilmesinin doğru olmadığını savundu.
HUZUR İSTİYORUZ
Tatlıcı Mehmet usta yaşanan kavgaların ardından tepkisini şu cümlelerle dile getirdi: “Bize kavgalardan dolayı provokatör dediler. Alakası yok. Burada Suriye’den gelen kaçak araçlar insanlara çarpıyor, kurallara uymuyor ve polis işlem yapamıyor. Artık bu düzensizlik son bulmalı. Huzur istiyoruz.”
Kaçak araçlar şehirde cirit atıyor
Gaziantep’te Suriye sınırından kaçak olarak bine yakın araç getirildiği öğrenildi. Gaziantep’in her yerinde bu kaçak araçları trafikte görmek mümkün. Suriye plakalı kaçak araçların trafikte kazalara karışması ve vergisiz bir şekilde rahatça kullanılması yerli halkın tepkisine neden oluyor. Gaziantep esnafı bu araçların çoğunun Türkiye’ye getirilerek parçalanıp satıldığını ve şehirden çalınan araçların da rahatlıkla sınırdan geçirilerek parçalanıp satılmasına tepki gösteriyor.
Dededen kalma işimi kaybettim
Şerbetçi Ömer Şenel Gaziantep’te 8 yaşından beri sokak sokak gezerek tarihi meyan şerbeti satıyor. Suriyeli mülteciler yüzünden işini kaybettiğini söyleyen Şenel şöyle konuştu: “Dedemden kalma işimi kaybettim. Zabıta bana sokaklarda şerbet sattırmıyor ama Suriye’den gelerek şerbetçilik yapanlara herhangi bir yaptırım uygulamıyor. Sermayem olan tulukumu da 250 liraya satmak zorunda kaldım.”
Günde 500 kaçak getiriyorum
Suriyeli Ahmet kendi memleketinden getirdiği araçlarla korsan taşımacılık filosu kurmuş. Suriyeli plakalı araçlarıyla sınıra Suriyeli mülteci taşımacılığı yapıyor. Gaziantep’in yerli esnafları korsan araçlara da büyük tepki gösteriyor. Ahmet kişi başı 30 liraya Gaziantep’ten mültecileri Suriye sınırına taşıyarak sınırdan da yeni mültecileri kaçak yollardan geçirerek Türkiye’ye sokuyor. “Ben sınıra günde 200 Suriyeli taşıyorum Suriye’den de 500 mülteci getiriyorum” diyor.
Hükümetin mülteci politikası hatalı
Malik El Bag da savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınmış ve Gaziantep’in esnafları arasına karışarak hayatını sürdürmeye çalışan mültecilerden birisi.
El Bag, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta Suriyeliler’in yerli esnafla kavga etmelerini şöyle yorumluyor: “Burada Türk halkı bize 4 yılda çok misafirperver davrandı ama Suriye’de suça bulaşmış hırsız ve sabıkalı kimseler mülteci gibi gelerek Türkiye’yi doldurdu.
İYİLİKLERİ SUİSTİMAL ETTİLER
Türk halkının yaptığı iyilikleri suistimal ettiler. Bunun sıkıntısını bizim gibi ihtiyaç sahipleri çekiyor. Devlet mültecilerin barınmasında çok büyük bir kontrolsüzlük sergiledi. Bunun faturasını ise yerli esnafla biz mağdurlar çekiyoruz. Artık esnaf Suriyeliler’e hiç iyi bakmıyor. Hırsızlık, kaçakçılık, fuhuş ve uyuşturucu kaçakçılığı yaparak Gaziantep halkını bezdirdiler. Suriye’de boşalan hapishanelerdeki suçlular mülteci diye kaçak yollardan Türkiye’ye akın etti. Bu sorun da kontrolsüzlükten kaynaklanıyor.”
Erbil'e sığınan Türkmenlerin çocukları aşırı sıcaktan hayatını kaybediyor
Irak'ta 50 dereceyi geçen sıcaklıklar, en çok çatışmalardan kaçan sığınmacı ailelerin çocuklarını etkiliyor. Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün şiddetinden kaçarak güvenli bölgelere sığınan aileler, bütün zorluklarla birlikte sıcaklarla da mücadele ediyor. Tela-fer’den kaçarak Erbil'e sığınan Türkmenler’in en büyük sorunu, çocuklarını kavurucu sıcaklardan korumak. Erbil'e bağlı Bahırke kampında yaklaşık 3 bin Telaferli sığınmacı yaşıyor. Çocukların aşırı sıcaklığa dayanamadığını belirten İsmail Riza, kampta 5 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.
GAZİANTEP’TE EYLEM GERİLİMİ
Kahramanmaraş’ta başlayıp saldırıya dönüşen Suriyeli mültecilere yönelik eylemler Gaziantep’e de sıçradı. Bir haftadır internet üzerinden “Suriyeliler’i İstemiyoruz” şeklinde örgütlenen yerli esnaf gurupları bugün yaklaşık 2 bin 500 kişiyle sokağa çıkacaklarını duyurdu. Kendilerine karşı eylem yapılacağını duyan Suriyeli mülteciler de aynı gün sokağa çıkarak eylemlere tepki göstermek amacıyla yürüyüşe geçecek. Güvenlik güçleri iki karşıt gurubun eylemlerinin kavgaya dönüşerek büyümesinden tedirgin.
Sosyal medyadan “Suriyeliler’i İstemiyoruz” eylemine Gaziantep Spor’un taraftar gurubu ‘Gençlik 27’nin de 600 kişiyle katılarak destek vereceği duyuruldu.
Halk arasında eyleme katılacak olan görüştüğümüz esnafların özellikle Suriyeliler’in çok sayıda iş yeri açtığı İnönü Caddesi’ndeki mültecilerin dükkanlarının tabelalarını sökecekleri yönünde tehditlerde bulunduğu belirtildi.
MÜLTECİLER DE SOKAĞA ÇIKACAK
Suriyeli mültecilerin de kendilerine yönelik saldırıların artmasına tepki olarak aynı gün sokağa çıkacaklarını duyurdu. Gaziantep’te yaşayan mülteciler de kendi aralarında örgütlenerek saldırıların durması ve eylemlerin son bulması için İnönü Caddesi’nde yürüyüş yapacağı ifade edildi. Suriyeli mültecilerin eylemlerini ise yine Suriyelilerin kurduğu dernekler vasıtasıyla gerçekleştireceği belirtildi.
HER GECE SOKAKTA BIÇAKLI KAVGA OLUYOR
Gaziantep sokaklarında her gece Suriyeli mültecilerle yerli halk arasında çok sayıda bıçaklı kavgalar yaşanıyor. Özellikle şehir parklarında barınan Suriyeli mültecileri gören bazı gençler buradaki Suriyeliler’e saldırıyor. Kavgalarda bıçak ve sopa kullanan her iki tarafa polis de müdahale etmekte zorlanıyor.
Bugün Gazetesi
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.