Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2491.6
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63411.15$

Pet şişe sularının tarihi geçer mi? Pet şişe sularının üstündeki tarih nedir ve önemli midir? Pet şişelerinin son kullanma tarihi? Pet şişelerin üstündeki tarihe dikkat!


Pet şişe sularının tarihi geçer mi? Pet şişe sularının üstündeki tarih nedir ve önemli midir? Pet şişelerinin son kullanma tarihi? Pet şişelerin üstündeki tarihe dikkat!
TÜDEF (Tüketici Dernekleri Federasyonu) Genel Başkan Vekili Sinan Vargı'nın yaptığı açıklamaya göre, pet şişe sularının son kullanım tarihiyle ilgili olarak firmaların sorumluluk almadığına işaret ediyor. Peki ya pet şişe sularının üstündeki tarih nedir ve önemli midir? Pet şişelerinin son kullanma tarihi nedir?

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, birçok gıda maddesinde üretim ile son kullanma tarihi arasında mantıklı bir süre olmasına rağmen pet şişelerde bu durumun olmadığını belirtti. Ve bu durumda TÜDEF konu hakkında mevzuatın düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulundu. 

Zamanla suya geçiyor ve insan vücuda ciddi zararlar veriyor...

Son kullanma tarihi geçmiş suları içmenin zararı var mıdır? Son kullanma tarihi geçtikten sonra plastik şişelerden su içmek sağlığa büyük zararlarıvardır. Türkiye'deki pet şişelerde BPA diye adlandırılan kanserojen madde kullanılmasa bile kimyasal maddelerin zamanla suya geçme durumu söz konusu oluyor. Ve bu kimyasal maddeler de vücutta zamanla birikerek sindirim, solunum ve bağışıklık sistemine ciddi anlamda zararlar vermektedir.

Pet şişedeki suları kesinlikle böyle saklamalısınız!

Pet şişelere girmiş suları sağlıklı bir şekilde saklamak bakteri üremesini engellediği gibi mide ağrısı, kusma, bulantı ve ishal gibi sağlık sorunlarını azaltmaya da yardımcı olmaktadır.

Ve özellikle pet şişelerin sıcak ortamlarda durması ve saklanması durumunda bakterilerin üremesine ve zararlı kimyasalların suya geçmesine sebep olmaktadır. Özellikle yaz aylarında güneşin altında kalmış arabadaki suları kesinlikle tüketmeyiniz. 

İşletmeler sorumluluğu üstlenmiyor

Piyasada son kullanma tarihi 15 ay ve 18 ay olan pet su markaları olduğunu belirten Vargı, pet şişe su firmalarının yönetmelikte bu konunun yer almadığı gerekçesiyle sorumluluktan kaçtığını anlattı. Bazı işletmelerin kapak plastiğinden kar elde etmek için kapak çapını bile bir santimetre küçülttüğünü belirten Vargı, “Kapak açarken zorlanıyorsunuz, bunun bile bir standardı yok” diye söyledi.

Vargı, TÜDEF'in pet şişe suları ile ilgili mevzuatın tekrardan düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulunduğunu fakat esas ve gerçek çözümün firmaların bir araya gelerek ortak bir şekilde 1 yıllık kullanma tarihi konusunda anlaşırlar ise olacağını ifade etti. 

Vargı, 2004’te yürürlüğe girmiş olan Doğal Mineralli Sular Hakkındaki Yönetmelikte bu konuyla ilgili belirleyici bir sürenin olmadığını belirtti. Ve ayrıca Vargı, uluslararası mevzuat konusunda başvurdukları şişelenmiş su üreticileri birliği olan IBWA’nın açıklamalarında direkt olarak güneş ışığından sakınılması ve buzdolabında muhafaza edilmemesi gibi ilgi ve dikkat çekici uyarıların yer aldığını belirtti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!