Malatya
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    63318.431$

Malatya Seçim Sonuçları Sürprizlere Açık!


Malatya Seçim Sonuçları Sürprizlere Açık!
14 Mayıs seçimlerine artık 1 hafta kala heyecan dorukta. Bir çok ilde olduğu gibi Malatya’da da sonuçların ne olacağını kestirmek adeta ince hesaplara kalmış durumda.

Tüm seçim süreçlerinde olduğu gibi Malatya’da seçimin nabzını tutan Malatyadan.com son analizleriyle başarılı tahminlerine devam ediyor. Halkın içinden tüm kulisleri bölge, mahalle ve semt bazında tutan haber merkezimizin anketlerin yasaklandığı süreçte, son düzlükte sandıklardan tahmini ve ne sonucun çıkacağını belirlemeye devam ediyoruz. 

KAMPANYA SÜREÇLERİ

6 Şubat depreminin ardından siyasilerin bu seçim sürecinde depremzedelerin derdiyle ilgilenileceği ve müziksiz sade kampanyalarla bir propaganda süreci olacağını taahhüt ettiği ve depremzedelerinde bu minvalde bir beklentiye girdiği gerçeği yine koca bir yalan oldu.  

Son bir ayda depremzedelerden gelen telefonlar hiç susmadı. Hasar raporlarına itirazlar, hiçbir yetkiliye ulaşılmaması, bakanların kendi seçim bölgelerinde olmasından dolayı aksatılan acil işlere, kurum müdürleri ve bürokratlarında eşlik etmesiyle adeta herkes derdiyle, sorunuyla baş başa bırakılmış durumda kaldı. 

Depremzedelere büyük haksızlığın yapıldığı süreçte bu eylemlerin sandığa yansıması olası bir ihtimal olmaktan geri kalmıyor. Yine iktidarın adeta 22 yıldır hiç yönetmemiş gibi vaatlerde bulunması, enflasyonun yüksekliğinden inim inim inleyen vatandaşların büyük bir değişime gitmesi olası ihtimaller arasında yer alıyor. 

“Depremzedeleri unutmayacağız” diyen iktidarın seçim kampanya sürecinde ne bir çadır nede gerekli olan konteynerlerin hala 11 ilimize gönderilmemesi belki tekrar seçilme umudu olan AK Parti’ye eksi yazan gerçekler arasında. Hava araçları, gemiler ve TOGG reklamlarıyla günü kurtarma çabaları, mutfakta olan yangını söndürmeye yetmiyor. 1 Kg Kuru Soğan’ın 30 lirayı aştığı süreçte ne kadar başarılı icraatlerin reklamları yapılsa da maalesef gölgede kalıyor. 

HANGİ ADAYLAR İPİ GÖĞÜSLEYECEK?

AK Parti’den başlayacak olursak, İl Başkanı İhsan Koca’ya “ Vatandaş’tan kopuk” olması gerekçesiyle tepkiler gün geçtikçe durgunlaşsa da, Koca’yı 2. Sıraya yerleştiren genel merkez 3. Sıraya Akçadağ’da ciddi bir oy potansiyeline sahip Ölmeztoprak ailesinin ferdi olan Eski Milletvekili Fuat Ölmeztoprak’ın kızı İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak’ı yerleştirerek bu eksi durumu bir nevi artıya çekmiş durumda. Normal şartlarda ancak zar zor 2 vekil çıkarabilecek AK Parti’nin Ölmeztoprak hamlesiyle 3 vekili çıkarabileceği öngörülüyor. 4,5,6 sıra adayların ise kesinlikle şansı bulunmuyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi Veli Ağbaba önderliğinde süreci gayet başarılı yürüttü. Depremin ilk gününden itibaren vatandaşların yanında olan Ağbaba ve CHP Malatya İl Teşkilatı yine 1 vekili meclise gönderebilecek. İkinci aday için yeterli oy’a erişilmeme hesapları var çünkü bir kısım seçmenin Millet İttifakı olması sebebiyle tıpkı geçen seçimlerde Cumhur İttifakı adayı Mehmet Fendoğlu’na AK Parti seçmeninin oy desteği vermesi gibi İYİ Parti adayı Şeyhmus Göçmez’e destek verileceği konuşulanlar arasında yer alıyor. Şayet CHP ikinci vekili çıkarırsa sürpriz olacak. 

İYİ Parti’de teşkilat koordinatörlüğü görevini başarıyla sürdüren Malatya’nın köklü ailelerinden Göçmez ailesinin eğitimci kökenli bir ferdi olan Şeyhmus Göçmez, geçen seçimde ilk kez seçime giren ve Malatya’da 25 bin oy alan partinin oyunu 3-4 kat arttırarak adını meclise yazdırmaya çok yakın. Özellikle MHP Milletvekili Mehmet Fendoğlu’nun şehre bir katkısının olmadığı süreçte aynı tabana sahip oy geçişkenliğinden dolayı MHP oylarının 3’de 2 sinin İYİ Parti’ye kaydığını son anket sonuçlarında gözlemledik. 

Cumhur ittifakına sonradan dahil olan Yeniden Refah Partisi sürpriz yapabilecek bir seçime hazırlanıyor. Mütevazi ve başarılı bir kişiliğe sahip olan il başkanı Bilal Yıldırım’ın Milletvekili adaylığı ilk başlarda pek heyecan yaratmasa da sonradan AK Parti Malatya listesine verilen tepkilerle bir anda popüler hale geldi. Bilal Yıldırım, tepki oyları ve teşkilatının yürüttüğü başarılı üye politikalarıyla adını meclise yazdıracak isimler arasında geliyor. 

MHP Milletvekili Mehmet Fendoğlu’nun diğer haberlerimizde de okuduğunuz gibi pek fazla şansı görünmüyor. 60-65 Bin bandında olan MHP oylarına bilindiği üzere Cumhur İttifakı hatırına ve Rahmetli Amcası Hamid Fendoğlu hayrına 10 bin dolayında fazla oy gelerek 73-75 bin bandında bir oyla adını meclise yazdırmıştı. Fakat 5 yılda şehre tek katkısı olmadığı gibi şehrin gurur kaynağı Yeni Malatyaspor üzerinden sürekli yıkım politikalarıyla zarar verdi. Çözüm sunmayan ve takımın düşmesinde büyük pay sahibi olan Fendoğlu’nun bu seçimde 30 bin oyu geçmeyeceği tahmin ediliyor.    

SEÇMEN SAYISI

Son olarak 530 Bin dolayında seçmen kaydının bulunduğunu açıklayan Yüksek Seçim Kurulu, Depremden dolayı şehir dışına giden ve geçici ikamet almayan ve haliyle seçimde oy kullanmak için Malatya’ya gelmeyecek olan seçmenin yaklaşık 150-200 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz. 250-300 bin seçmenin oy kullanacağını öngörürsek vekil olabilmek için 40-50 bin oy yeterli olacak gibi görünüyor. 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Cumhurbaşkanlığı oy oran tahminlerimiz Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu %54 ile ilk turda ipi göğüslediği gözlemlenirken, Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın %42 oy bandında kalacağı, Memleket Partisi Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin %3, Ata İttifakı adayı Sinan Oğan'ın %1 oy alması bekleniyor. 
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 3
    SEVDİM
  • 5
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 2
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 2
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Hasan
    11-05-2023 02:25

    Ak Parti ilk üç adaydan dolayı oy alamaz. Son üç aday kaliteli. Ters çevirip ilk üçe son üçü yazsa ve torpille belediyeye girmiş fakat toplasan on gün bile çalışmamış bayan adayın yerine daha çalışkan ve daha liyakat sahibi bir bayan olsaydı belki beş garanti olabilirdi. Halkın nabzı bu yönde.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!