Malatya
03 Mayıs, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    38.55
  • EURO
    43.88
  • ALTIN
    4035.0
  • BIST
    9.176
  • BTC
    96987.509$

Malatya'da 2.5 Milyon Kayısı Ağacı Kesildi


Malatya'da 2.5 Milyon Kayısı Ağacı Kesildi
Malatyalı üretici, ürün maliyeti çıkarmadığından 2.5 milyon ağaç kesti. Yazın bir derde yaramayan Kayısı Ağacı Kışın sobada ateş olup ısıtacak.
Dünya Kayısı Başkenti Malatya'da bu yıl rekoltenin fazla olmasından ötürü para etmeyen kayısı üreticiyi canından bezdirme noktasına getirdi. Kredi borçlarını dahi ödemeyez hale gelen Malatyalı üreticiler kızgınlıklarını ağaçları keserek sakinleştirdi. Başka çıkar yolu kalmayan üreticiler " Kârı da gendinin olsun, rezilliği de baba biz razıyız" derken çiftcinin bir umudu daha sönmüş oldu. 

Hüseyin Güler'in haberine göre Bahçelerini sulamaya güçleri yetmeyen üreticiler, 'Devlet destek olmazsa Malatya çöl olur' uyarısı yaptı.

Malatya'da bu yıl kayısı üretimi bol oldu. Fakat ürünlere pazar bulunaması nedeniyle kayısılar elde kaldı. Tüccarın insafına kalan üreticinin malı ederinden ucuza gitti. Malatya Akçadağ'da üreticilerle konuştuğumuzda ürün ve fiyattaki istikrarsızlıktan yakındılar. Üreticilerin anlattığına göre, yağışlar düzensizleştiğinde ürün olmuyor, ürün bol olduğu yıl da para etmiyor. Üretici yaptığı masrafları karşılayamıyor. Tüccarın sarı altına kilo başına 5.5 TL verdiğini söyleyen üreticiler, fiyatın maliyeti kurtarmadığını ifade ettiler. Kayısılar satılmadığından bu yıl yaklaşık 2.5 milyon kayısı ağacı kesilmiş. Kayısılar sulanmadığından büyük bir kısmı ise kurumuş durumda.

ODUNU BİLE SATAMADILAR



Akçadağ Ören Mahallesi'nde 50 bin dönüm alanda kayısı ekili. Üreticiler ilkel yöntemlerle sulama yapıyorlar. Ağaçlarını kesmek zorunda kalan üreticiler, odunlara bedava alıcı bile bulamamış. Kayısı odununu toptan ancak 60 TL'ye satabiliyorlar. Parakende satışı ise 160 TL. Üreticilerin ortak tepkisi ise şöyle: "Bizim kayısılara ya destek çıkın ya da bize nasıl yaşayacağımızı söyleyin. Böyle giderse Malatya çöl olur."

Ören'de konuştuğumuz kayısı üreticilerinden bazılarının allattıkları ise şöyle oldu:

Özkan Korkmaz: Dünyanın en iyi kayısısını ürettik ama para etmediğinden ötürü, devlet desteği olmadığından ötürü, kendi masrafını kurtarmıyor. 5.5 TL'ye mal ettiğimiz organik kayısıyı 6.5 TL'ye zor satıyoruz. Sulama, gübre, tarım işçisi gibi girdileri topladığımızda çok büyük zarardayız. Tek çaremiz kaldı, kayısılarımız kesmek.

VEKİLLER BİZİ UNUTTU



Birol Çirkin: Vatandaş zor durumda, kayısılarını kesmek dışında çaresi kalmadı. Kanallarımız eski kanal, vahşi sulama, toprak kalmadı, verim düştü. Devlet desteği yok, ancak doğu bölgesine yardım diye dönüm başına 20 TL, bu da kurtarmıyor. Kesilen ağaçlar, tam verim zamanı ama kesiliyor. Ören’de kayısı bahçelerini gezin, her kayısı bahçesinde hızar sesleri ve kayısı odunları yığılıdır. Bunun için devlet buna el atmalıdır. Milletvekilleri var, seçim zamanı geliyorlar. Şunu, bunu yapacağız diyorlar ama Ankara’ya gittiklerinde bizi unutuyorlar. Bu gidişle ören çöl olacaktır. Bütün kayısılar kesilecek gibi görünüyor.

Yusuf Öztürk: Kayısılarımızı sigortalattık, ama fizyolojik diyerek bizi aldattılar.

Fatma Hür: Kayısımız para etmiyor, işçi parasını ödeyemiyoruz. Susuzluktan bütün bahçelerimiz kurdu. Üstelik gübre, mazot gibi girdiler için borçlanıyoruz. Ne yapacağımızı bilemez duruma geldik.

NE EKSEK, KOTA KOYDULAR



Mehmet Cantürk: Tütün ekiyoruz, tütüne kota koyuyorlar. Pancar ekiyoruz, ona kota koyuyorlar. Kayısı ekiyoruz, üç tane tüccarın eline veriyorlar. Tüccar senin canını çıkarana kadar çalışıyor. Tüccar geliyor, malımızı beğenmiyor, istediği fiyatı veriyor. Hesap, kitap tüccarın elinde, çiftçi borç altında batağa batıyor.

Naci Bozkuş: Mazot, gübre, işçilik, gibi girdiler yüzde 50 zam gördü. İşçi getiriyoruz, her yıl yüzde 20 zam yapmak zorunda kalıyoruz. Bir ton kayısıya 3 bin TL para veriyoruz. Bu fiyatlarla üretime devam edemeyiz, gidin bakın 25 dönüm kayısımı kestirdim. Su yok ama suyu da zamlı ödüyoruz. İki milyon beş yüz bin kayısı kesildi. Bu Malatya kayısısının yüzde 25-30'una tekabül ediyor. İstanbul’da kayısı 45-50 TL'ye satılıyor, ama biz 5 TL'ye satıyoruz.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!