Malatya
12 Mayıs, 2025, Pazartesi
  • DOLAR
    38.77
  • EURO
    43.89
  • ALTIN
    4143.5
  • BIST
    9.391
  • BTC
    102916.45$

Elektronik Sigara Sigarayı yüzde 70 bıraktırıyor


Elektronik Sigara Sigarayı yüzde 70 bıraktırıyor
Elektronik Sigara, Avrupa'da ve hatta Dünya'da fırtına gibi değişimlere bir destek olarak nitelendirildi. Peki Ama Zararlı mı? Yararlı mı? işte sizler için araştırdığımız bu karmaşık konunun haberi...
Sadece Avrupa da 7 milyon kullanıcıdan bahsediliyor. Tütün ve diğer kimyasal maddeler yerine buhar ve birazda nikotini içinize çekiyorsunuz. Kullanıcılara göre bu ürün tam bir mucize niteliğinde. Elektronik sigaradan öncede sigarayı birkaç kez bırakmayı denediklerini söylüyorlar. Bazıları hiç başarılı olamamış bazıları ise bıraktıktan sonra  tekrar sigaraya başlamış. Elektronik sigaranın en zararlı alışkanlık olan tütün tiryakiliğine bir son verdiği gerçek. Avrupa genelinde nüfusun %29'u sigara kullanırken Fransa da her 5 kişiden biri sigara tiryakisi. Türkiye de tütünle mücadele kapsamında yapılan hizmetler sonucunda, 15 yaş üzeri nüfusun sigara içme oranı 2006 yılında yüzde 33,4 iken bu oranın 2012'de yüzde 27,1'e gerilediği belirtiliyor. Sağlık yetkilileri tütün tiryakisi olan her 2 kişiden 1 inin bu nedenle hastalanıp öldüğünü belirtiyor. Doktor ve tütün uzmanı olan Philippe Presles kendisiyle birlikte 100 doktorunda imzaladığı çağrıda e-sigaranın tütün tiryakiliğine karşılık bir alternatif olarak kullanılmasına destek veriyor. Philippe Presles: Elektronik Sigarayla tütünün neden olduğu 3 büyük zehri ortadan kaldırmış oluyoruz. Bunlar katran, karbonmonoksit ve bazı ince partiküller bu 3 zehir tiryakilerde kansere, kalp krizine ve kronik bronşite sebep oluyor. Peki bu yeni elektronik sigarada herhangi bir zarar bulunuyor mu? Eğer e-sigarayı diğer ürünlerle karşılaştırırsak bunun ne kadar düşük bir oran olduğunu görebilmek mümkün. Mesela bir tarafa tütünü koyun, sonra alkolü ve sonrada aşırı yağlı ve şekerli ürünleri koyalım. Elektronik sigarayı bu kategoriye değil sebze, meyve ve balıkların olduğu kategoriye yerleştirmek gerekir.Sağlığı tehdit eden yönü gerçekten çok düşüktür. Tıp dünyasının olumlu görüşlerine rağmen Avrupa komisyonu e-sigaranın geleceğini belirleyecek bir karar almaktan çekiniyor.  Tütünle aynı kefeye konulan e-sigaranın hala 18 yaşın altındaki bireylere satılması yasak. Ayrıca tütünden elde edilen yüksek vergi oranları tütün sigaradan 5 kat daha ucuz olan ürünün satışını olumsuz etkiliyor.
Elektronik sigaraya yapılan övgüler genelde aynı. Ama yinede Avrupa komisyonu son yapılan düzenlemede e-sigaranın satışını sınırlamayı da es geçmedi.  

Peki birçok doktorun önerdiği ürünü kötülemenin anlamı nedir? 

 Elektronik sigara taraftarları bu politikanın sebebinin ilaç şirketleri ve sigara endüstrisinin lobi baskısına bağlıyor.
Sadece Fransada e-sigara satış noktaları 300den bir yılda 1500'e fırladı. Sigarayla savaş ofisinin Fransa sorumlusu Avrupa Komisyonu için asıl mesele e-sigaranın uzun dönemde etkileri hakkında ciddi bir çalışmanın yapılmamış olması. "Aptallar için Sigara" kitabının yazarı ve Fransız Tütün Önleme Ofisi (OFT) başkanı Bertrand Dautzenberg bu konu hakkında bunları söylüyor, " Son düzenleme bu ürünün tehlikeli olduğu yönündeki ısrarını sürdürdü. Halbuki insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri çok düşüktür. Tütün sigaralar otoyolda karşı şeritte aşırı hızla araba kullanmaya benzer. Elektronik sigara ise 130 km gitmeniz gereken yolda 140 km yapmak gibidir. Tabi ki herkes böyle yaparsa kazaların olması kaçınılmazdır. Sébastien Bouniol Elektronik Sigara Derneği kurucularından,ona göre e-sigaralar tütün barındırmadığından Avrupanın sigara düzenlemesi içerisinde yer almamalı. Bouniol bu yeni ürünün yasal olması için çaba gösteriyor. Kaygısı ise Brükselin bu ürünün sigarayla mücadelede ne kadar önemli bir yeri olduğunu kavrayamaması. Kendisi 2 yıldan bu yana Elektronik Sigara sayesinde tütün kullanmıyor. Sébastien Bouniol: "Elektronik sigaranın özelliği bu ürünün alt tabakadan gelen bir buluş olması yani tiryakiler tarafından yaygınlaştı. Önce küçük tüccar ve fabrikalar tarafından piyasaya sürüldü. Uluslararası şirketleri öyle yıllarca süren bir araştırması falan değil. Öylece kendinden bu nesil alışkanlıklarına yerleşti. Ayrıca ne ilaç endüstrisi, nede sigara endüstrisi ve onların gürültücü dağıtıcıları bunun yaygınlaşacağına ihtimal vermedi, insanlar daha geçen seneye kadar e-sigaranın başarabileceğini düşünmüyordu." Avrupa'da elektronik sigara endüstrisi bu 2012 yılında 550 milyon Euro ya ulaştı. 91 milyar Euroluk sigara endüstrisinin bayağı gerisinde kalsa da kullanıcı sayısı çok hızlı bir şekilde artıyor. Fakat Fransa da elektronik sigara satan büfeler son Avrupa düzenlenmesinden sonra olumsuz etkilendiklerini ifade ediyor. Fiyatlara zam gelirken sınırlar ötesi sigara alışverişinin azalmasına neden oldu. 

Sağlıksız olsaydı asla satmazdık

 Elektronik Sigara hakkında olumsuz şeyler söyleyen ve söyleten Sigara ve Tütün lobisine karşı yılmadıklarını ve aksine insanları daha iyi bilinçlendirdiklerini aktaran elektroniksigaraevi.com yetkilileri, Defalarca bu ürüne karşı karalama kampanyası yapıldı. Biz bu söylenenlere gülüp geçtik. Çünkü karşımızda sigaradan ve tütün ürünlerinden nemalanan güçlü bir endüstri lobisi var. İnsanları kansere ve bir çok ölüm sebebi olan rahatsızlığa sürükleyen sigaradan medet uman ve kazanç elde eden acımasız bir sektörle başa çıkmak elbette ki biraz zor. Ama biz yılmadık ve insanları bilinçlendirmeye devam ediyoruz. Düşünün bu lobi 1950'li yıllara kadar " Sigara Sağlığa Faydalı" açıklaması yaparak insanlara bu illeti aşılamak için ciddi reklam politikaları yapmış. Bunu açıklayan ise Amerika Kanser Derneği Başkanıdır. Açıklaması yapıldı.  

Elektronik Sigara Kanser Yapar mı?

 Elektronik Sigara için kanser yapar mı ya da zararlı mı? sorusunu yönelttiğimiz elektroniksigaraevi.com yetkilileri bu konuya şöyle bir cevap veriyor.  Öncelikle marketten aldığımız, Süt, Yoğurt, Tavuk, Jelibon şekerine kadar bir çok ürünün hatta ve hatta günlük hayatta kullandığımız ve elimizden düşürmediğimiz cep telefonuna kadar hemen hemen bir çok ürün kanser yapan etkenlere sahip. Elektronik Sigara çok mu sağlıklı hayır tabi ki de, ama olaya şöyle bakmak lazım. Kanser riskinin süreci nedir. Elektronik Sigara ve bir çok gıda tüketim maddesi insan ömrünün yetmeyeceği kadar çok uzun yıllardan sonra kanser yapar. Örneğin 100 yıldan fazla bir zaman sonra.. Ama Sigara'da bu risk 20 ila 40 yıl arası gibi kısa bir süre bu nedenle sigaradan kurtulmak isteyen insanlar için nikotin bandından daha çok etkili olan %70 gibi bir sigara bıraktırma ürünü olarak Elektronik Sigara tavsiye edilmektedir. Elektronik sigara'da nikotin 3 kademeden oluşuyor. Yüksek (Sert) Orta ( Hafif) Düşük (Az) Nikotinsiz (Sıfır) Sigara'dan kurtulmak isteyenler yüksek nikotinle başlıyor ve zamanla bunu en aza kadar indiriyor. Bir müddet sıfır nikotinli devam ediyor. 1 yılın ardından sigaradan kurtulan milyonlarca insandan biri olabiliyor. Tamamen psikolojik olarak şartlandığınızda bırakmaya Elektronik Sigara ile bu süreç çok sağlıklı bir şekilde yürüyor.  

Dezavantajları Nelerdir?

 Öncelikle piyasada merdiven altı üretim dediğimiz sağlıksız ve laboratuar ortamında üretimi olmayan sahte likitlerin kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. Yine aynı şekilde sahte cihazlar kullanan ve bize gelip orijinal ürün alan bir çok müşterimiz var. Sahte ürünlerin sağlığa bir çok riski olduğu gibi pilleri uzun süre elektrik şarjında iken patlayabiliyor ve ciddi yaralanmalara sebebiyet verebiliyor. Bu konuda herkesin çok dikkatli olması gerekmektedir.  

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!