Malatya
04 Mayıs, 2025, Pazar
  • DOLAR
    38.55
  • EURO
    43.88
  • ALTIN
    4035.0
  • BIST
    9.176
  • BTC
    96987.509$

Çocuklara Din Eğitimi Nasıl Verilmeli? Hangi Kaynaklar Kullanılmalı?


Çocuklara Din Eğitimi Nasıl Verilmeli? Hangi Kaynaklar Kullanılmalı?
Dini eğitim konusu, çocukların aldığı genel eğitim türü ile değil, hangi bilginin filtreleneceği paradigmasıdır.
 Örneğin, yabancı bir çocuk bakıcısına İslami eğitim verilmesi mümkündür, ancak hayatta başarısız olabilir, çünkü gerçekte Yasin kitapları veya Kur'an'ı, Allah'ı bilmiyor ve gerçekten de kutsal ilkeleri anlamayabilir. Aynı şekilde, sosyal, eğitimli bir çocuk, okul başarısızlığını evde kendisine öğretilen "Allah'tan" görerek, dünyanın bilgeliğinin yanılgılarını anlayarak büyüyebilir. Bu noktalarda hassas terazi bilgeliği söz konusudur.

Çocuğun Din Eğitiminden Ebeveynler Sorumludur

Benzer şekilde, bir öğrenci bir dini eğitim veren okula gidebilir, ancak bu, Allah'ı ​​samimi, kişisel bir ilişki içinde anlamaya yetmez. Sonuçta, çocuğun gerçek ruhsal eğitiminin verilmesi, başaracak bir şekilde şekillendirilmesi ve şekillendirilmesinden sorumlu anne babadır. Bu nedenle, seçtiğimiz öğrenim türünüz ne olursa olsun, ebeveynler nihai olarak çocuklarının manevi eğitimlerinden sorumludurlar. Gerçeklikten uzak ve yanlış yaklaşımlar teolojik olarak yanıltıcıdır. Bu nedenle, çocuklarımıza manevi şeyler öğretirken, mutlak gerçeğin tek kaynağının Kutsal Kitap olduğunu anlamaları gerekir. Dolayısıyla, belki de çocuklarımıza öğretebileceğimiz en önemli ders, Allah'ın buyruklarına karşı öğretilen her şeyi kaynağından test etmektir.

Çocuklar Dini Bilgileri nasıl öğrenirler? 

Çocukların 3 yaşından önce şuurları din algısına kapalıdır, 3-5 yaş arasında ona sadece hikâyeler okumalısınız. Ancak beş-altı yaşlarından itibaren çocuğunuzun sorduğu sorular gelişigüzel olmaktan çıkar ve doğruları öğrenme amaçlıdır. Allah, ölüm, cennet, cehennem, sevap, günah gibi dini kavramlar çok ayrıntılara girmeden, mümkün olduğunca çocuğu korkutmadan, örnekler verilerek anlatılmalıdır.

6 yaştan itibaren Allah'ı sevdirme ve benimsetme zamanıdır. Allah’ın her şeyi yaratan ve koruyan, esirgeyen ve bağışlayan yüce bir varlık olduğu usulca anlatılmalı ve çocuğa Allah, korkusu yerine Allah sevgisi aşılanmalıdır. 7 yaşından sonra Yasin kitapları ve Kur'an-Kerim hakkında temel bilgiler aktarılabilir.

Çocuklar Doğal Öğrenme Sürecinde Vermek İstediğinizi Alır

Çocuklar dinimizi sadece okul veya cami kurslarına giderek değil, kendi kültürü içinde yaşayarak zaman içinde öğrenirler. Örneğin, büyüklerinin namaz kıldığını görür ve onları izler, yanına oturup hareketleri tekrarlamaya çalışır ya da oruç tutmayı görür, kendisi de deneyimlemek ister. Kısacası çoğu zaman bir şey yapmanıza gerek olmadan inançlarınızı benimserler ve öğrenmeye açıktırlar. Zamanla da yaşlarına uygun bilgileri alarak, Kur'an ve Yasin kitapları gibi http://www.bilenler.com.tr/ doğru kaynakları kullanarak bu eğitim sürecine devam ederler.

 

Eğer çocuk Allah sevgisini kavrayarak büyüyen bir insan olabilirse, başta insanlar olmak üzere her türlü canlıyı sevecek, iyilik ve doğruluktan ayrılmayacaktır. Bu sevgi onun her türlü güçlüğü yenmesine yardımcı olacaktır. Doğayı, hayvanları, insanları sevmenin Allah’a yakın olmak demek olduğu anlatılmalıdır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!