Malatya
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2401.1
  • BIST
    10322.64
  • BTC
    63130.27$

Beylerderesi Turgut Özal Viyadüğü Tartışılıyor


Beylerderesi Turgut Özal Viyadüğü Tartışılıyor
Malatya Turgut Özal Viyadüğünün tartışmaları bir türlü bitmek bilmiyor. Bitecek gibi de görünmüyor.
Malatya Turgut Özal Viyadüğünün tartışmaları bir türlü bitmek bilmiyor. Bitecek gibi de görünmüyor. Viyadüğün son halini resmeden İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar sosyal medya grubundan, Viyadüğe sonradan eklenen tellerin amacını ve neden takıldığına cevap aradı. İşte viyadüğün son haline ilişkin yorumlardan bazıları.

R.E.

O köprünün ihalesini alan firma bir ayağını dikip devamını getiremeden bıraktı. Sonra başka bir firmaya ihale edildi ve oda ikinci ayağını yapıp karşılıklı köprüyü oturtmaya başladı.

Köprü ortada birleşecek derken arada yarım metre kot farkı çıktı ve uçlar birbirini karşılamayınca uçları çektirerek birleştirdiler. Üzerinde iniş çıkışlar olan yamuk bir köprü ortaya çıkınca işi asfalt dökerek düzeltmeye çalıştılar oda ağırlık yapınca o kalın asfalt kazıldı. Ve mecbur normal bir asfalt serildi. Şimdi köprü’nün üstünden geçince araç bir inip bir çıkıyor. Düz bir yol olmadı daha sonra köprü bağlantılarında çatışmalar var diye bir haber yapılınca köprü trafiğe kapatıldı ve bu halatlar çekildi. Köprüye bakım yapılacak diye kapatılıp restorasyon yapıldı. Bununla alakalı internette bir sürü haber var zaten işin aslı siyaset rant para üçgeni. Eee bakalım artık Malatyaya daha güzel geniş bir köprü yapıyoruz diye yenisi mi yapılır, yoksa köprü depreme dayanıksız diye çürük raporumu çıkarılır göreceğiz.

M.İ.

Hiç bir amaca hizmet etmez kanımca titreşimi emmek için yapılmış cahilce…

S.İ.

Köprü’nün üstünü görmek lazım. Muhtemelen yol yüzeyinde çökmeler vardır. Gerdirme yöntemiyle moment dengelenmeye çalışılmış. Bunun dışında yapılacak tek yöntem yıkımdır..

Not: Germe yol yüzeyindeki çökmeyi engellemez sadece kırılmayı geciktirir.

Y.İ.

Ard germe uygulaması betonu uzun açıklıklarda çekme kuvvetlerine karşı güçlendirmek amacıyla yüksek mukavemetli çeliklerle yapılan güzel bir uygulama metodu.

A.S.

Köprü’nün açıklığı fazla orta açıklık kısmında üst tarafta köprü’nün kendi ağırlığı ve üstündeki ağırlığın yaptığı basınçtan dolayı yani üst tarafta basınç , alt tarafta da çekme olarak görülen deplasmanı dengelemek için; üst taraftaki yükten dolayı, alt tarafta meydana gelen çekme gerilmelerini dengelemek için yapılan bir işlem.

Arkadaşların dediği gibi açıklık fazla olduğundan dolayı böyle bir uygulama yapılmış bir nevi moment dengeleme işi.

E.B.

Bu viyadük ilk yapıldığında bu halatlar bulunmuyordu. Zaman içinde viyadük sehim vermeye başladı ve ardgerme uygulaması ile buna önlem alınmaya çalışıldı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!