Başkan Hasan Ulutaş'dan Akçadağ'ı Bitirecek Rant Projesi!

Akçadağ ilçesi acemi idareciler yüzünden tarihinde hiç olmadığı kadar ciddi tehlike ile karşı karşıya...
Akçadağ tarihi ve doğal oluşumların bir arada olduğu, son yıllarda bir çok ziyaretçinin gelip tarihi doğal güzellikleri keşfettiği Malatya’nın önemli bir ilçesidir. Ne var ki siyaset arenasında en deneyimsiz ve beceriksiz yönetimlerle köy görüntüsünden bir türlü çıkamamıştır. 3-4 siyasi partinin birbirine çok yakın oy farklarıyla çok çekişmeli bir yarış verdiği, belki de Türkiye’nin en demokratik seçmen kitlesine sahip bir ilçemizdir.
Geçtiğimiz günlerde Akçadağ Belediye Başkanı Hasan Ulutaş’ın akrabaları ve mahallesinden 6 ismi Sultansuyu harasına personel olarak işe yerleştirme skandalı ile çalkantılı süreçler yaşayan ilçemiz, TİGEM’e bağlı işletmede zarar etme pahasına bırakmayıp Hüseyin Öcal denilen bir çok şikayetin muhatabı bir müdür tarafından zarara uğratıldığı iddialarını gündeme getirmiştik.
Ahbap Çavuş ilişkileri ve AK Parti’nin gölgesinde her türlü olumsuz işi mübah gören bu zihniyetin yeni skandalı, Malatya’da gündemin en başında gelen konu olarak uzun süre kalacağa benziyor.
AKÇADAĞ’I BİTİRECEK RANT PROJESİ!
Akçadağ’da Esenli mahallesinde Ponza isimli bir maden keşfeden bazı rantçılar, Milyonları cebine indirmek için Akçadağ Belediye Başkanı Hasan Ulutaş’ın kafasına giriyor.
Mahalle sakinleri bu olayı duyunca mera komisyonuna havale ediyor. Mera komisyonu doğal bitki örtüsü ve köy’e zarar vereceği için bu maden çıkarma faaliyetini reddediyor.
Akçadağ Belediye Başkanı Hasan Ulutaş, partinin gücünü kullanarak bu alana ÇED raporu çıkartarak bu işe fazlaca mesai harcamaya başlıyor.
Mahalle sakinleri “Akçadağımızı katledecek bu proje için ne kadar dirensek de Belediye Başkanı bu işi yapmayı kafasına koymuş. Bir belediye başkanı ilçeyi güzelleştirip, geliştirmeyle sorumlu olması gerekirken, bu eğitimsiz ve pvc ustası adamı başımıza başkan yaptılar. Biz canımız pahasına bu rant projesine karşı duracağız. Bu maden çalışması başlarsa ilçemiz biter, tarım biter, arıcılık biter. Başkan bunu düşünemeyecek ve akıl edemeyecek kapasitede biridir. Ne çıkarları var ki bu projeyi bu kadar diretiyorlar anlamış değiliz” diyor.
ÇEVRE UZMANLARI OLABİLECEK RİSKLERİ ÖZETLEDİ!
1- Doğal bitki örtüsünü yok olur.
2- Toprak Erozyonuna sebebiyet verir.
3- Toz ve Partikül Salınımı ile bir çok ölümcül rahatsızlıklar meydana gelir.
4- Yer altı su seviyeleri ciddi manada düşer.
5- Gürültü ve hava kirliliği ile sağlığa zarar verir.
6- Doğal ve kültürel mirasın tahribatına yol açar.
Aylık 12 Milyon TL gibi bir geliri olduğu iddia edilen Akçadağ Belediyesi’nin hiçbir iş yapmadan paraları har vurup harman savurması ilçe halkını rahatsız etmeye başladı. Yine iddialara göre ilçenin girişine yapılan karşılama tabelasına neredeyse 1 Milyon TL’ye yakın bir ödeme yapıldığı konuşuluyor.
Akçadağ Belediyesi tüm bu olumsuzlukların yanı sıra Tekstil Kent projesini neden ceza ödeme pahasına kapatıp ardından yeni bir firma ile anlaşmaya gidiyor. Üstelik bu projede haftalardır aktif çalışma tespit edilemedi.
Çok daha vahim iddialar ve olaylar önümüzdeki günlerde gelmeye devam edecek.
PONZA TAŞI NEDİR?
Türkçe'de pomza taşı, sünger taşı, köpüktaşı, topuk taşı, hışırtaşı, nasırtaşı, küvek gibi adlarla bilinir. İngilizce'de iri taneli olanlara “pumice”, ince taneli olanlara da “pumicite” denir.
Ponza volkanik kökenli, silikat esaslı, camsı bir özelliğe ve gözenekli bir yapıya sahip olan hafif yapı elemandır. Genelde açık renkli olup beyazdan kreme, maviye ve griye kadar değişen renklerde olur, ancak yeşil, kahverengi ve siyah da olabilir.
Suyu emen bir özelliğe sahip olan ponza taşı, oldukça hafiftir. Yeryüzünde en yaygın olarak bulunan ve kullanılan türü asidik ponzadır. Bu tür beyaz, kirli renkte olanıdır. Oluşum esnasında ani soğuma ve gazların bünyeyi ani olarak terk etmesi sonucu oldukça gözenekli bir yapı kazanmıştır. Gözenekler birbirleri ile bağlantılı değildir.
Ponza; asidik ve bazik karakterli volkanik faaliyetler sonucu oluşur, gözenekli bünyesinde kristal suyu yoktur, genellikle riyolit kompozisyonu içerir. Asidik ponza; beyaz, kirli beyaz renkte olup, daha yaygın olarak bulunur ve yoğunluğu 0,5-1 gr/cm³ arasında değişir. Bazik ponza ise yabancıların “Scoria” dedikleri, Türkçe'de ise bazaltik ponza olarak bilinen kahverengi, siyahımsı renkte ponza türü olup, özgül ağırlığı 1-2 gr/cm³ dür.
PONZA NERELERDE KULLANILIR?
Ponza, başta Almanya, İtalya, İsveç, ABD, Japonya gibi ülkeler olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde, daha çok ses ve ısı izolasyonu sağlamak amacıyla kullanılır. Ponzanın fazla gözenekliliği, ısı ve ses geçirgenliğini düşürür ve bu özelliği inşaat sektöründe kullanımını sağlar. Türkiye’de üretilen ponzanın %90 kadarı inşaat sektöründe tüketilir. Ponzanın ikinci büyük kullanım alanı abrazif (aşındırıcı) sanayiidir. Oldukça hafif aşındırıcı olarak sınıflandırılan ponza gerek doğal, gerek yapay madeni eşyaları ve yumuşak metalleri (gümüş gibi) cilalamakta kullanılır. Tekstil sanayiinde kullanılan ponzanın kimyevi ve fiziki özellikleri büyük önem taşır ve bu özellikler ancak derinlik ponzalarında bulunur.
KİŞİSEL BAKIM
Ponza, binlerce yıldır kişisel bakımda bir malzeme olarak kullanılmaktadır. Cilt temizliğinde de kullanılır. Antik Roma’da dişleri beyazlatmak için toz halinde ponza kullanılmıştır. Antik Çin’de tırnak bakımı için kullanılmıştır. Günümüzde ponza taşları pedikür işlemi sırasında güzellik salonlarında, ayağın altındaki kuru cildi çıkarmakta sıkça kullanılır. İnce öğütülmüş ponza taşı bazı diş macunlarında dişin beyaz görünüm kazanması için kullanılır. Bahçelik bitkilerin kökleri, karbondioksit ve oksijenin yüzeye sürekli taşınmasını gerektirir. Ponza, gözenekli özellikleri nedeniyle toprak kalitesini artırır, su ve gazlar gözeneklerden kolayca taşınabilir ve besinler deliklerde saklanabilir. Ponza kaya parçaları inorganiktir, bu nedenle ayrışma meydana gelmez. Bu inorganik kayaların bir başka avantajı, mantarları ve böcekleri çekmemesi ve barındırmamasıdır. Drenaj, bahçecilik gibi toprak işlerinde önemlidir. Ponza kullanımı aynı zamanda kaktüsler ve sulu meyveler gibi bitkilerin yetiştirilmesi için ideal koşullar yaratır, çünkü kumlu topraklarda su tutulmasını arttırır, gazların ve suyun daha fazla taşınmasını sağlamak için killi toprakların yoğunluğunu azaltır. 2011 yılında, ABD’de ponzanın %16’sı bahçecilik amaçlı kullanılmıştır.
İNŞAAT
Ponza beton yapımında yaygın olarak kullanılır. Pozzolan adlı ponzanın ince taneli bir versiyonu çimento ile karıştırılarak kullanılır. Pürüzsüz bir beton oluşturmak için kireç ile karıştırılır. Bu beton formu Roma zamanlarına kadar kullanılmıştır. Ponza, betonda çimentolu bir malzeme olabilir. Araştırmacılar %50’ye kadar ponza tozu ile yapılan betonun dayanıklılığı önemli ölçüde artırabileceğini, sera gazı emisyonlarını ve fosil yakıt tüketimini azaltabileceğini göstermiştir.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 1İNANILMAZ
- 1ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.