Malatya
16 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2461.4
  • BIST
    10298.77
  • BTC
    65662.36$

AK Parti Malatya'da 115 Bin Oy ve 2 Belediye'yi Neden Kaybetti?


AK Parti Malatya'da 115 Bin Oy ve 2 Belediye'yi Neden Kaybetti?
31 Mart Seçimlerinin yankıları devam ediyor. Peki AK Parti Malatya'da çok güçlü iken neden yarıdan yarıya eridi?

31 Mart Seçimlerinin yankıları tüm yurtta olduğu gibi Malatya’da da konuşulmaya devam ediyor. AK Parti Genel Merkezi’nde kimsenin ağzını bıçak açmazken, CHP tarafında yüzler gülüyor. İYİ Parti kanadı ise belirsizliğin nereye doğru götüreceğini şimdiden kara kara düşünmeye başladı. 

SAMİ ER AK PARTİ’NİN OYUNU DÜŞÜRDÜ!

AK Parti Malatya’da Sami Er ismiyle %48.97 oranında 190 Bin oy aldı. Aynı AK Parti 2019 seçimlerinde Selahattin Gürkan İle %68.47 oranında 305 Bin oy almıştı. Bu durumda parti Malatya genelinde 115 bin oyunu kaybetti. 2019 da AK Partiye vermeyip daha muhafazakar Milli Görüşçüler Saadet Partisine 23 Bin civarında oy vermişti. Aynı oyun 13 bin fazlasını Yeniden Refah Partisi Adayı Bilal Yıldırımın aldığını gözlemledik. Bu durumda Yeniden Refah Partisi AK Parti’nin oyunu almadığı artık ispatlanmış oldu. 
Defalarca eleştirdiğimiz Sami Er isminin diretilmesiyle kaybedilen bu büyük oy dilimi, CHP Adayı Veli Ağbaba’yı uzun yıllar sonra 144 Bin gibi azımsanmayacak bir oy almasına vesile oldu. Seçimden önce CHP İl Başkanı Barış Yıldız ile yaptığımız hesapta bu oyu tam oranında tahmin etmiştik. Fakat bizi yanıltan hesap Yeniden Refah Partisi Adayı Bilal Yıldırımın 80 Bin oy tahminini yakalayamaması ve Bağımsız aday İbrahim Gezer’in tahmin edilen 20-30 bin oy bandına erişememesi oldu. Bu senaryoda Malatya’da tıpkı Adıyaman gibi uzun yıllar sonra CHP’ye geçecekti. 

MALATYA’DAN AK PARTİ’YE SON ŞANS!

Bu oy düşüşü ve kaybedilen 2 ilçe Malatya AK Parti yönetiminden duyulan rahatsızlık ve Şelaleciler ve eski vekillerin hala partiden elini eteğini çekmeden aklı sıra yönetime ayar verme ve dizayn etme çabalarının sonucunu ortaya çıkardı. AK Parti kazandığı ilçelerde bile 2019 seçimlerine oranlar ciddi oy kayıpları verdi. Akçadağ’ı tekrar aldılar ama orada da Ölmeztoprak ailesinin desteği ve il yönetiminin fazlaca ilgilenmesiyle çok az bir farkla kazanıldı. 

YAZIHAN’DA NEVZAT BAŞKAN DEĞİL AK PARTİ KAYBETTİ!

Doğanşehir için geçtiğimiz günlerde yaptığımız analizde belirtmiştik. Doğanşehir önceden de CHP’nin kalesi olan bir ilçemiz. Merhum Vahap Küçük’ün hatrına 2 dönem AK Parti’de kalmasının kimseyi şaşırtmamasını bu ilçemizi tekrar CHP’nin kazanacağını söylemiştik. 

Benzer durum Yazıhan ilçemiz için geçerli. Yazıhan’ın geçmişine gidersek CHP’de Hacı Akyol’un 1990’dan 2004 yılına kadar 3 dönem belediye başkanlığı yapmasının ardından AK Parti’nin yeni kurulması ve o rüzgarlar Ali Kaya’nın 2004 yılında başkan seçilmesi 2 dönemin ardından Nevzat Öztürk’e koltuğu devretmesine şahitlik etmiştik. 2019 seçimlerinde 6950 oyla başkan seçilen Nevzat Öztürk’ün bu seçimde 4261 oy alması ve sadece 123 oy ile kaybetmesini Nevzat başkan’a bağlamak insafsızlık olur. Enflasyon ve hayat şartlarının zorluğu, çiftçiyi ve tarımla uğraşan üreticiyi mahvetti. Buna ilave birde yaşlı nüfusun çok olduğu ilçemizde emeklilerin haklı maaş isyanı kayıbı kaçıılmaz kıldı. 2700 oy AK Parti’nin eriyen oyundan başka bir şey değildir. Çünkü aynı CHP 2019 yılında 3477 oy almıştı. Sadece bin oy arttırıp seçim kazanması CHP’den çok adayın başarısıdır. Abdulvahap Göçer bizimde hukuk danışmanımız olan sevdiğimiz bir hemşehrimizdir. Kazanmasına da ayrıca mutlu olduk. Ama şu bir gerçek Yazıhan’da Nevzat Başkan kaybetmedi AK Parti kaybetti. 

YÖK BİLE HİZMETE LAYIK BULMADI!

Nevzat başkan yıllar önce ilçeye meslek yüksek okulu açılması noktasında Malatya Turgut Özal Üniversitesine girişimlerde bulunmuş, dönemin rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un YÖK’ün bu ilçeye böyle bir yatırıma onay vermemesi üzerine proje gerçekleşememişti. Hizmet ve yatırım götürmediğiniz ilçede parti olarak erimeniz kaçınılmaz. Nevzat Başkan yarın bağımsız aday olsun emin olun bu oydan daha fazlasını alabilecek potansiyele ve teveccühe sahip. 

SAMİ ER YA BATIRIR YA ÇIKARIR!

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in bol keseden atmadığını anlamamız için önümüzdeki 1 yılı dikkatlice takip etmemiz gerekiyor. Bakalım bu TOKİ’ci başkanımız TOKİ’yi ne derece Malatya’da organize ettirecek. Ne derece fazla verim alabilecek? Bizde kamuoyu gibi bekleyip göreceğiz. Battalgazi ve Yeşilyurt için bir problem görünmüyor. Her iki başkanımızın da ilçede devam eden ve yarım kalan projeleri devam ettirip Malatya’nın bir an önce toparlanmasına katkı sağlamaları noktasında şüphemiz yok. 

AK PARTİ İL YÖNETİMİ SİL BAŞTAN DEĞİŞECEK!

Genel Merkez her ne kadar Büyükşehir’i kazansa da kaybedilen ilçe ve oyların hesabını AK Parti il başkanı Namık Gören ve Milletvekillerine soracaktır. Namık Başkan’ın her ne kadar sosyal medya hesabından “Malatya Destan Yazdı” paylaşımı yapsa da işin aslının destanlık bir durumdan ziyade partiyi kötüye götürdüğü olduğu ortada! Zaten görevden alınmasına kesin gözüyle bakılan Başkan Gören’in yerine Meşaleci Hakan Kahtalı ve Selahattin Gürkan isimleri konuşulurken geçen dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın huzuruna giden 3 isimden biri olan Hakkı Pekel’in isminin de ön planda olduğu aldığımız kulisler arasında.   
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 4
    SEVDİM
  • 6
    ALKIŞ
  • 2
    KOMİK
  • 2
    İNANILMAZ
  • 4
    ÜZGÜN
  • 2
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Asım
    03-04-2024 14:41

    Tam bir şenaat hali.şimdi sözde vekiller mi Malatya da kaliteli hizmetin yapılması için millet temsilcisi oldular.şu ana kadar öyle kaliteli bir temsilcilik ne yazık ki yok.zafer elde ettik diyenlere Malatya da konut rezerv gibi çok iyi bir çalışmanın ne kadar sorunsal yapılmaya çalışıldığı üzerinde sözde temsilcilerimizin bizleri nasıl yardım ettiklerine bakalım.şuan en fazla bizi ilgilendiren depremin yıktığı hayat düzeni.kafalarına göre konut rezerv alanı ilan ettikleri yerleri, yerinde dönüşüm adı altında süsleyerek lokum gibi yedirtmeye çalışmaktalar.kırsal da yapılan tokiler çok uzakta olduğundan herkesin arzusu mahallesinde evlerinin yapılması.elbet bu çok insanı bir istek.ancak işte burada büyük sorunlar bizleri beklemekte.kırsalda yapılan evlerin alt yapı gibi büyük maliyetler içeren giderleri var.ancak konut rezerv alanları için böyle bir dert yokken,konut rezerv alanlarında yapılacak evler neden en azından 130-140 m2 büyüklüğünde,evin balkonu mahrem şekilde binanın köşelerine ve makul büyüklükte yapılarak,daha yaşanabilir alanlar yapılmamakta.herkesin depremde yıkılan evinin cephesi, katı parseli yani kimliği belliyken bağcı olan yer sahiplerine daireleri teslim edilmeden,herkesle kuraya sokarak sözde yerinde dönüşüm adı altında haklarının yeri ve konumu belliyken haksızlık edilmeye çalışılmakta.tokiden hak sahibi olup ta evini alanın arsası konut rezerv alanında değilse arsası kendisine kalmakta ki bu hakkıdır ve tokiden evi alana %60 hibe desteği verilmekte.konut rezev alanı ilan edilen yerlerde ise arsa sahiplerine de 750 bin hibe verilecek.bu rakam kırsal daki TOKİ evlerinin fiyatına göre daire maliyetinin %40 dahi değil.konut rezev alanında yeri kalanların yerin güncel fiyatı hesaplanacak deniyor.daha önce ki sayısız TOKİ çalışmalarında çoğu zaman düşük fiyatla hesap edildiğini bilmeyen mi var.kaldı ki daha sayısız fiyat sorunları bizi beklemekte.develtimizin istatistiklerine göre belirlediği konut maliyeti br fiyatı baz alındığında, örneğin 100m2 ev 1 milyon olmalıyken ne acı ki 2 milyon ve üstü denmesi farzı ayın hükmünde gerçekleri gibi sorunsal haller.halbu ki konut rezerv alanında , nihayetinde bir kere yapılıyorken en azından alt yapı sorunu olmadığı halde daha iyi yaşanabilir alanlar yapılmalıyken baştan sağma yapılacak dairenin haricinde devletten alacaklı olacağına borçlu çıkarılacağız.tabi keşke bütün daireler daha yaşanabilir alanlar yapılsa.hırsızlık,yolsuzluklar,israf olmasa toplum villa da oturur.iste sözde vekiller kutluyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!