Malatya
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2379.6
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    64235.4$

24 Haziran'da Malatya'yı Nasıl Bir Sonuç Bekliyor?


24 Haziran'da Malatya'yı Nasıl Bir Sonuç Bekliyor?
Türk Siyasi Tarihi’nin en önemli en kritik seçimlerine artık sadece 4 gün kaldı.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Malatyalı’da sandık başına gitmek için sabırsızlanıyor. Geçmiş dönemlere baktığımızda AK Parti’nin kurulduğu günden bugüne Malatya’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve AK Parti’ye büyük bir destek verdiği aşikar. 2002’de %50, 2007’de %67, 2011’de %68, 7 Haziran 2015’te %58, 1 Kasım 2015’te ise %67’lik bir oran karşımıza çıkıyor. ‘Kale’ olarak lanse edilen şehirlerden birini de Malatya için söylemek yanlış olmaz. Peki 24 Haziran’da bu ‘kale’ de durum ne olacak? El mi değiştirecek, surlar mı yıkılacak? Yoksa sallanacak mı? Cumhur İttifak’ının diğer üyesi MHP, Mehmet Fendoğlu ile şeytanın bacağını kıracak mı? CHP’ bir sürpriz yapar mı? İşte bu soruların cevaplarını almak için son 4 gün. Yiğidi öldür ama hakkını yeme, AK Parti’nin listesi diğer adaylara nazaran çok daha iyi bir liste. Birinci sırada Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, ikinci sırada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, üçüncü sırada Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Ahmet Çakır, dördüncü sırada AK Parti il eski başkanı Hakan Kâhtalı, beşinci sırada Başbakanlık eski müşaviri Selahattin Barış Palandöken, altıncı sırada da AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Vahit Atalan var.

Türkiye’nin mevcut siyasetinde ve bürokrasisinde bu derece önemli olan adayların aday gösterilmesinin Malatya için bir şans olduğunu düşünüyorum. Tanınmış, bilinmiş insanlar. Malatyalı için son iki sıradaki adaylar biraz dezavantaj oluşturabilir ama genel siyaset ve bürokraside statüleri bakımından önemli mevkilerde bulunmuş adaylar. CHP’ye baktığımızda Veli Ağbaba partinin önemli kurmaylarından biri. Yıllardır gerek Malatya siyaseti gerek genel siyasette önemli bir isim. Malatya’nın her derdi ve sorunlarıyla yakından ilgilenen çözmek için gayret eden bir isim. Bu seçimde Ağbaba yanına bir isimle birlikte TBMM’nin yolunu tutar mı? Fendoğlu ilk başlarda iyi bir hava yakalamıştı. AK Parti’nin mevcut listesine tepki gösteren bazı seçmen, MHP’ye yöneleceğini belirtiyordu. Öyle ki ‘Cumhurbaşkanlığında Reise, vekillikte MHP’ diyenler hiçte azınlıkta değildi. Ama son 2 haftadır neredeyse bu tarz düşüncede ciddi bir erime söz konusu. Reise oy vereceğim diyen Malatyalı, Reis’in partisini pas geçmesi beklenemezdi. ‘Reise oy verdin Cumhurbaşkanı yaptın; eee Reis’in partisi mecliste güçsüz kalırsa Reis’e verdiğin oyun ne kıymeti kalacak? ‘ düşüncesi ile MHP’ye giden oyların AK Parti’ye döndüğünü söyleyebiliriz. Tabi bu düşüncelerin değişmesinde adayların çalışma performansları da yüz de yüz etkili. AK Parti, Malatya’daki rüzgârı tekrar arkasına aldı gibi duruyor. Mantıklı bir çıkarım yaptığımızda Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin etkili ve hızlı karar alabilmesi için devletin başı ile yasama organının birlikte uyumlu ve koordineli çalışması şart. Yoksa koalisyon kâbuslarını yaşamaya maalesef devam edeceğiz gibi duruyor. Erdoğan kazanır, AK Parti mecliste kaybederse; ya da Muharrem İnce kazanır, muhalefet mecliste kaybederse inanın 2002 öncesi kaotik bir siyasi tutum şimdiden gözüküyor. AK Parti bunun farkında, haliyle Malatyalı adayları da ‘istikrar’ın sürdürülebilmesi için çalışıyorlar. Keza muhalefet adayları da ‘kendi istikrarlarını yaratmanın’ derdiyle gecelerini gündüzlerine katmış durumda.

AK PARTİ MALATYA’DA MEVCUT DURUMUNU KORUR



Şimdi Malatyalı seçmene sormak istiyorum. AK Parti’nin bütün adaylarını sayın desem sanırım büyük çoğunluk sayabilir. CHP’nin adaylarını sayabilir mi? MHP’nin ? Ya İYİ Parti’nin, Saadet Partisi’ni? Hiç sanmam. Türkiye’yi, Malatya’yı, siyaseti ve çevreyi tanıyan ve hizmet eden bir kadro var. Sevin ya da sevmeyin, isteyin ya da istemeyin. Malatya’da yine en güçlü parti AK Parti, en güçlü adaylar AK Parti’nin adaylarıdır. Türkiye’de her seçim öncesi iktidar partisine ve vekil adaylarına serzenişler olur bu normaldir. Malatya’da da her seçimde iktidar partisinin milletvekilleri ağır eleştirilere maruz kalır. Ama seçmenimiz sandığa gittiğinde fikrini değiştirebiliyor. Ben bu seçimlerde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açık ara birinciliği göğüsleyeceğini, AK Parti’nin de mevcut durumu koruyacağını düşünüyorum. 1 kişilik kontenjan için de CHP ve MHP’nin yarışacağını düşünüyorum. CHP’nin şansı çok daha yüksek görünüyor. Sonuç olarak dileriz ki seçimlerin önce memleketimiz ardından ülkemiz için hayırlı olmasını bekliyoruz. Adil ve demokratik bir seçim atmosferinde kazananın “Türkiye” olmasını temenni ediyoruz.

Seçim sürecinde yoğun ilgi ve teveccüh gösteren tüm okuyucularımıza teşekkür ederiz.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!