Rüşvetle aday olanlara bir hadis-i şerif hatırlatması
ÖZEL HABER30 Mart seçimlerinde Malatya Büyükşehir ve Merkez ilçe belediye başkan adaylarının nasıl belirlendiğine dair ipucu, Tokatta ortaya çıktı.
TÜRGEV'e arsayı ver aday olBaşbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın İstanbul’daki arazilere ilişkin yeni ses kaydı Haramzadeler adlı Twitter grubu tarafından yayımlandı. Bilal Erdoğan’ın Başbakanlık Milli Emlak ve Arazi İşlerinden Sorumlu Başdanışmanı Şenol Kazancı ile yaptığı telefon görüşmesinde kayıtta ise Tokat’taki kamuya ait bir arazi Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV vakfına adaylık karşılığı veriliyor. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin, AKP Tokat İl Başkanı Eyüp Eroğlu ve Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek ile TÜRGEV Genel Müdürü Salih Koç arasında geçtiği ileri sürülen görüşmeler kamu arazisinin TÜRGEV’e verilmesi iddialarını konu alıyor. Kampus içindeki arazinin TÜRGEV’e “bağış” yapılacağı belirtilirken TÜRGEV Genel Müdürü Salih Koç, dönemin AKP Tokat İl Başkanı Eyüp Eroğlu’ndan işlemleri hızlandırmasını istiyor ve karşılığında adaylık konusunda destek vereceğini belirtiyor. Kayıtlarda yer alan iddiaya göre, Eroğlu’nun aday olması konusunda oldukça ısrarlı olduğu belirtilen Koç, Eroğlu’ndan TÜRGEV’e arsa ayarladığını Başbakan’a söylemesini istiyor ve bunun Başbakan’ın çok hoşuna gideceğini dile getiriyor. Bu arada kayıtta adaylık için destek verileceği belirtilen AKP Tokat İl Başkanı Eyüp Eroğlu, 30 Mart yerel seçimlerinde AKP’den Tokat Belediyesi başkanı adayı oldu.Rüşvet Almak ve Vermek
Hâkime veya yöneticiye, haklının haksız gösterilmesi ya da haksız olan bir şeye haklıymış gibi muamele edilmesi için rüşvet vermek günahtır. Kararda haksızlığa ve hak sahibinin zulme uğramasına yol açar. Kötülük yayılır. Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
“Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin. Kendiniz bilip dururken, insanların mallarından bir kısmını haram yollardan yemeniz için o malları hâkimlere vermeyin.”
Bakara 188
Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Yargıda rüşvet alan ve rüşvet verene Allah lanet etsin!’ buyurdu.”
Ahmed Müsned 2/387, Albânî Sahihu’l-Cami 5069
Hakkını almak için ya da haksızlıktan kurtulmak için verilen ise rüşvetten başka bir yolla mümkün olmuyorsa bu tehdide dâhil değildir.
Rüşvet, çağımızda geniş bir şekilde yayılmıştır. Öyle ki bazı memurlar için maaştan daha büyük bir gelir kaynağı olmuş, hatta birçok şirketin bütçesinde örtülü ödenek adı altında bir bend haline gelmiş. İşlemlerin birçoğu ancak rüşvetle başlar ve rüşvetle biter olmuş.
Bu durumdan dar gelirliler çok büyük zarar görmektedir. Rüşvet sebebiyle görevler kötüye kullanılır olmuş ve rüşvet, çalışanların iş sahibine karşı dürüst davranmamalarına yol açmıştır.
İyi hizmet ancak rüşvet ödeyene sunulur. Ödemeyenin hizmeti ise ya kötüdür ya da geciktirilir ve önemsenmez. Kendisinden sonra gelip rüşvet verenler ondan çok daha önce işlerini bitirirler. Rüşvet nedeniyle, iş sahibinin hakkı olan paralar satış ve müşteri temsilcilerinin ceplerine girmektedir.
Bu ve bunun gibi nedenlere bakınca Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in bu suça ortak olanlara, rüşvet alan ve veren tarafa Allah’ın onları rahmetinden kovmasını dileyerek beddua etmesine şaşmamak gerek. Abdullah ibni Amr (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Allah’ın laneti rüşvet alan ve rüşvet verene olsun!’ buyurdu.”
İbni Mace 2313, Albânî Sahihu’l-Cami 5114
İlginizi Çekebilir