Malatya'da YİKOB İhaleleri Neden Bingöl ve Elazığ'lı Müteahhitlere Veriliyor!
MALATYA24 Ocak 2020 Elazığ depremi sonrasındaki enkaz ve yıkım ihalelerinden dolayı adı sıkça gündeme gelen Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB)’da iddialar gelmeye devam ediyor.
Malatya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’ndaki yönetimin yıkım ve enkaz kaldırma işini verdiği şirketin ihale yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ihalenin iptal edildiği, fesih işlemi sonrasından şirketin verdiği 651 bin TL tutarındaki ihale dosyasında yer alan Kesin Kefalet Senedinin sahte olduğu ortaya çıkmış, 4 görevli hakkında soruşturma açılmıştı.
6 Şubat Asrın Felaketi depremlerinin ardından bir takım olayların yaşandığı YİKOB’da 3 müdür değişimi yapıldı. Son olarak Malatya Vali Yardımcısı Abdulselam Bıçak’ın başkanlık ettiği kurumda Müdürlüğe, valilik sitesinden alınan bilgilere göre Cevdet Sel bakıyor.
Malatya’nın deprem bölgesi olarak ciddi yıkıma maruz kalması ve bunun sonucu olarak inşaat alanında ciddi bir rant alanın oluşması, tüm dikkatleri bu alana çekmiş durumda. Müteahhitlerin adeta birbiriyle yarıştığı konut ihalelerinde dönen dolaplar tekrar gün yüzüne çıkmaya başladı.
İddialara göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan ve aslen Bingöllü olan Cevdet Yılmaz’ın adını yada selamını kullanıp bir çok konut ihalesinin Bingöllü Müteahhitlere verildiği, yine aynı oranda Elazığlı müteahhitlerin bir çok ihale aldığı ve bu ihaleler karşılığında yüzde 10 civarında bir komisyon döndüğü kamuoyunda konuşulanlar arasında.
Şeytan’ın avukatlığını yapmak istemiyoruz ama YİKOB Başkanlığını yapan Vali Yardımcısı Abdulselam Bıçak’ın Elazığlı olması bu iddiaları güçlendiren bir ayrıntı.
Malatya Valisi Seddar Yavuz’un son derece titiz ve çalışkan biri olması Malatya’da umutları yeşertirken, konut ihalelerinin Malatya müteahhitleri yerine ağırlıklı olarak Bingöl ve Elazığlı müteahhitlere verilmesi sektörde ciddi rahatsızlıklar oluşturmaya devam ediyor.
Öte yandan yerinde dönüşüm projeleri için müteahhitlerle anlaşmakta zorlanan vatandaşların bir çok sorunlarla uğraşmak zorunda kalması gündeme düşen yeni gelişmeler arasında. Herhangi bir sabit oran belirtmeyen müteahhitler evini yerinde dönüşüm için tekrar yapacak vatandaşların kafasında soru işaretleri bırakıyor. 40-50 ortaklı binalarda her kafadan bir sesin gelmesi süreci uzattığı gibi uzlaşıyı da oldukça güçleştirmeye devam ediyor.
Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin konuyla ilgili olarak nasıl bir açıklama yapacağı merakla bekleniyor.
İlginizi Çekebilir