Kernek Meydanında Kaç Milyon Lira Betonla Döküldü?
MALATYAKıymetli okuyucularımız sizleri bir başka “ Gerçekti, Hayal Oldu ” Projesi ve Ahmet Çakır döneminin hatalarından, kayıp milyonlarının nasıl heba olduğu ve bugün yine milyonlar harcanıp düzenlenen projeye götürüyoruz.
KERNEK YİNE, YENİDEN BOZ YAP!
Tarih 20 Ağustos 2014, yani bundan tam 7 yıl önceye gidiyoruz. Karşımızda Malatya’nın en güzide, şarkılara, türkülere konu olmuş mekanı Kanalboyu, Kernek Meydanı. Öyle yaz akşamları insanların dondurmalarını, mısırını yada çerezini alıp ya bir köşede çay içtiği, ya yürüyüş yaptığı, yada oturup hasbihal ettiği serin ortamlarından olması nedeniyle doğallığı her zaman ilk aranan mekan olmuştur. Fakat gelin görün ki bu amatör zihniyet ve beceriksiz insanlar gelip o güzelim ortamı tamamen topraktan koparıp betonlaştırdı. Ne ağaç bıraktılar, ne kanal! Birde Hollanda’nın sembollerinden Yel Değirmeni getirmezler mi! Tam bir akıl tutulması yaşanmıştı. Arşivden ne kadar eleştirdiğimiz haberlerimizi inceleyip bakabilirsiniz. Boğazımız yırtılırcasına yapmayın, etmeyin, yazıktır, günahtır dediysek de nafile…
Malatyalıların Milyonlarca Lirası heba edildi. Yaptıkları iş bir şeye benzeseydi yine gam yemezdik. Gelin görün ki geçtiğimiz hafta yeni halinin düzenlenmesiyle en eskiyi andırmasa da bir nebze saçmalıktan arınmış oldu. Yel Değirmenini Çakır’ın evinin bahçesine koysalar isabet olur. Don Kişot aramaya gerek yok.
Malatya Büyükşehir Belediyesi bu bölgenin değişimine ne kadar para harcadı bilinmiyor ama tek bilinen onların saçma sapan işlerini bunların para harcayarak düzenlemesi. Kaybeden kim ben, sen, o kısacası Malatya…
ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK!
Malatya Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Ahmet Çakır’ın Kernek Meydanındaki yel değirmeniyle ilgili yapılan bir eleştiri karşısında söylediği “Bir yel değirmeni kimseyi öldürecek bir şey değil, şelalenin görüntüsünün belki önüne geçebilir “ şeklinde ki sözleri gündeme bomba gibi düşmüştü.
Malatya Mimarlar Odası Üst Kurul Delegesi Mahmut Yaşaroğlu, “Yel değirmeninin Malatya kültürüne hiçbir uygunluğu yok. Kültürümüzde eğer bir değirmen varsa bu da su değirmeniydi. Hollanda kültürü ile özdeşleşmiş bir mimari. Hollanda yel değirmenini simgesel olarak kullanıyor” dedi. Ahmet Çakır ise, ‘‘Bir yel değirmeni kimseyi öldürecek bir şey değil. Şelalenin görüntüsünde belki önüne gelebilir’’ sözleriyle karşılık vermesi yeni bir tartışma konusu oldu.
Kent estetiği ve şehir mimarisi gerekçe gösterilerek milyonlarca para harcanarak yapılan Kernek Şelalesinin projeye sonradan eklenen Yel değirmeninin gölgesinde kaldığını itiraf eden Çakır’a sonradan yapılan bir yel değirmeniyle gölgelenmesi ise proje mantığına projelerin halk tarafından beğenilmemesi durumunda ölümü örnek göstermesi şaşkınlıkla karşılandı. Çakır’ın, Tarihi Kernek şelalesini ortaya çıkarmak ve Malatya’nın güzelliklerini sergilemek için milyonlarca para harcayarak yaptığı projenin yel değirmenin gölgesinde kalmış olmasından ise hiçbir rahatsızlık duymaması ise akıllara rant ve çıkar ilişkilerini getirdi.
Malatya Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Ahmet Çakır hakkında eleştiri yapanlara karşı acımasız tavırlar sergilendiği herkes tarafından bilinmekte. Trambüs örneğinde olduğu gibi, ortak akıl, istişare, sağ duyu gibi kavramların yerini artık ben bilirim! İşinize gelirse! Kimse ölmez! gibi ifadelerle örtbas edildiğine tanık olmuştuk.
Aşağıda MESOB Başkanı Şevket Keskin’in o günlerdeki eleştirilerini okuyabilirsiniz.
KERNEK KUTSAL BİR MEKANDI!
Kernek Parkı mevkiinde esnaf ziyaretlerinde bulunurken Kernek Parkı’nda yapılan düzenlemelere ilişkin olarak basın mensuplarının sorularını yanıtlayan MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Kernek Parkı’ndaki düzenlemeler esnasında etrafı çevriliydi. Burada çok iyi bir proje olacağını düşünmüştüm. Bugün tesadüfen geldim ve insanların büyük tepkisini gördüm. Tamamen Malatya’ya yakışmayacak ucube denilecek bir anlamda bir alan düzenlemesi yapmışlar. Kernek Meydanı dendiği zaman, belki bugün görevdeki birçok arkadaş bunu bilmeyebilir ama Malatya’daki bizim yaşlardaki, bizden önceki yaşlardaki insanlar burayı çok iyi bilir. Kernek Meydanı dediğinizi zaman, Malatya ile özdeşleşmiş, Malatya’nın simgesi olmuş, şarkılara ve Türkülere konu olmuş çok güzel bir mekandı. Bugün 5-6 tane ağaç kalmış. Burayı çok eskileri hatırlarsa, burası dernek ve düğünlerin kurulduğu yer, mesire alanı olduğu bir yer, insanların gelip stres attığı bir yer ve kutsal sayılan bir yerdi. Hıdrellez’de gençlerimiz gelip dilek diledikleri bir yerdi. Malatya kültüründe ve sosyal yaşamında çok ayrı bir değerdi burası. Malatya maalesef çok önemli bir değerini kaybetmiş oldu. Ama bugün baktığınız zaman tamamen betonlaşmış, Malatya’nın hakkı gasp edilmiştir ve buranın projesini çizen insanlardan Malatyalıların bundan dolayı hesap sorması gerekir.
MİLLETİN HAKKI KERNEKTE YENMİŞ!
Gerçekten ben büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Kernek’in eski alanını olduğu gibi bıraksalardı, halka açsalardı bu durumdan çok çok daha güzel olurdu. Buranın ne kadar muhammen bedelle yapıldığını bilmiyorum. Bazıları şunu söylüyorlar, ‘S plakasında fiyat düşürülürse milletin hakkı yenecek’ diyorlar. İşte gerçekten milletin hakkı Kernek’te yenmiş, Malatya’nın hakkı burada yeniliyor. Malatya özdeşleşmiş bir alanı bu duruma getirerek projeyi çizen mimarın, mühendisin Malatya ile hiçbir alakası yokmuş. Birde Malatya ile hiçbir ilgisi ve alakası olmayan bir yel değirmeni konmuş ve bunun yanında iki tane Donkişot'un eksik olduğunu görüyorum. Yel değirmenin her bir tarafına birer tane kosalar, o zaman andırır. Bu yel değirmeninin buraya konulması Malatya için bir anlam vermiyor ve şehrimiz ile de özdeşmiyor” açıklamasında bulundu.
ÇAKIR, KERNEK’TE BÜYÜK HATA YAPTI!
Keskin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ben Ahmet Çakır’ı destekledim, belki bana soracaksınız, ‘o zaman destekledin, bugün niye yaptığı projeye karşı çıkıyorsun’ diye. Ben o zamanda söylerim. Ahmet Başkanı iyi yaptığı yerlerde her zaman desteklerim. Ama yanlış yaptığı yerlerde de en ağır eleştiriyi yaparım. Kernek Parkı’nda çok büyük bir hatası var ve burayı tekrar eski haline getirmesi lazım. Buradaki projeyi çizen mimar ve mühendisler ile burayı yapan müteahhidi bir daha belediyeye sokmaması lazım. Çıkıp, ‘Burayı yaptık, yanlış oldu’ diyerek Malatyalılardan özür dilemeleri de gerekir. Yazıktır, günahtır. Yapılan düzenleme sanki İtalya’dan örnek alınmış gibi. Galiba arkadaşlar orada gördüklerini yapmak istemişler. Ama Malatya ile özdeşleşen, Malatya’yı çağrıştıran bir proje uygulanmamış.” Şevket Keskin, “Malatya’nın hakkını, esnafın hakkını savunmak her Malatyalının boynunu borcudur, herkes çıksın buraya tepkisini göstersin. Zamanı geldiği zaman bu hükümete ve AK Parti’ye halk oy veriyor. Bu seçilip atanıp gelenler oy vermiyor onların her birinin birer oyu var. Geçen gün Battalgazi’ye indim, 5 cami gezdim bir su yok ki abdest alasın. Millet susuzlukta boğuşurken kalkıp da buraya milyonlarca parayı aktarıp, burayı betonlaştırmaya kimsenin hakkı yoktur” şeklinde konuştu
İlginizi Çekebilir